A csehek nem szeretnék, ha Klaus eltűnne

A csehek többsége azt szeretné, ha Václav Klaus államfő második megbízatásának lejárta után is a nagypolitikában maradna, s nem vonulna vissza a közélettől – derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap hozta nyilvánosságra szerdán.

MNO
2011. 08. 24. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Millward Brown ügynökség felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek egynegyede támogatná, ha a közvetlen elnökválasztás esetleges bevezetése után Klaus újra megpályázná az államfői bársonyszéket. Csehországban jelenleg a parlament két háza közösen választja meg az elnököt, a politikai erők azonban mérlegelik a közvetlen elnökválasztás bevezetését.

Ugyanakkor a megszólítottak több mint kétötöde úgy véli, hogy Klausnak második államfői mandátuma lejárta (2013. március) után távoznia kellene a cseh politikai színpadról. Václav Klaus az utóbbi időben többször is jelezte: bár a jelenleg hatályos szabályok szerint harmadszor már nem indulhat az államfői bársonyszékért, mandátuma lejárta után sem kíván visszahúzódni a közéletből. Konkrét terveiről azonban nem nyilatkozott. A sajtóban folynak a találgatások arról, hogy Klaus új konzervatív politikai pártot alapít, amelyet a 2014-es parlamenti választásokon megpróbál sikerre vinni.

A felmérésben részt vevők 15 százalékának az a véleménye, hogy Klaus visszatérhetne az általa alapított Polgári Demokratikus Párt (ODS) élére. Klaus azonban néhány éve kilépett az ODS-ből. Ugyanakkor 12 százalék azt szeretné, ha Klaus új konzervatív pártot alakítana és annak élére állna. Cseh politológusok és politikai elemzők szerint bárhogy is dönt Klaus – akár visszatér az ODS élére, akár új pártot alapít –, nagy a valószínűsége annak, hogy sikeres lesz, s az általa vezetett csoportosulás bejut a parlamentbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.