A Fenerbahce nem indulhat a BL-ben

A Török Labdarúgó-szövetség (TFF) visszaléptette a Bajnokok Ligája-indulástól a bajnok Fenerbahce együttesét, mivel a klub érintett a helyi bundabotrányban. A testület arról is határozott, hogy a 2011/2012-es szezonban rájátszás dönt az élvonalbeli bajnokság első helyéről.

MNO
2011. 08. 24. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török szövetség elnöksége szerdai rendkívüli ülésén, 24 órával a BL-csoportkör sorsolása előtt hozta meg döntését. Az UEFA szerda késő este úgy döntött, hogy az ezüstérmes, a BL-selejtező 3. fordulójában a Benficával szemben alulmaradt Trabzonspor kerül a Fenerbahce helyett a 32-es főtáblára. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Trabzonspor Európa-liga-selejtezős ellenfele, a spanyol Athletic Bilbao biztosan szerepelhet a második számú európai kupasorozat csoportkörében.

A török bundabotrány kapcsán jelenleg több mint 30 játékossal és sportvezetővel szemben folyik hivatalos vizsgálat, így többek között Aziz Yildirim, a bajnok Fenerbahce elnöke, valamint Tayfur Havutcu, a kupagyőztes Besiktas vezetőedzője ellen. Helyi lapértesülések szerint az elmúlt szezonban legalább 19 mérkőzés végkimenetelét manipulálták, a botrány középpontjában pedig a Fenerbahce áll, amelynek vezetői olyan sikeresen bundázták meg a meccseket, hogy a gárda megnyerte a bajnokságot.

A bajnokság megrendezését érintő szabálymódosítást Mehmet Ali Aydinlar, a TFF vezetője kedden éjszaka jelentette be, miután a szervezet képviselői egyeztettek a 18 első osztályú klub elnökével. „A bajnoki rájátszás bevezetésétől azt várjuk, hogy felfrissíti a labdarúgó-bajnokságot, az egyesületek pedig ezáltal több pénzt keresnek majd” – fogalmazott Aydinlar, hozzátéve, hogy a TFF minden intézkedésével vonzóbbá akarja tenni a török futballt.

Sajtóértesülések szerint a bajnoki tabella első négy helyén végzett együttes jut majd be a rájátszásba, s közülük kerül majd ki az aranyérmes. A 2011/2012-es idény rajtját a bundabotrány miatt korábban szeptember 9-re halasztották.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.