A föld alatt zubog a folyó

Brazil tudósok föld alatti folyót fedeztek fel az Amazonas alatt 4000 méter mélységben, amely – a világ leghosszabb folyamához hasonlóan – szintén nyugati irányból kelet felé folyik – jelentette be a brazil tudomány- és technológiaügyi minisztérium.

MNO
2011. 08. 26. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfedezés révén a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az amazóniai térségnek két vízáramlási rendszere van: a felszínen lévő vízelvezető, az Amazonas és a mélyen fekvő üledékes rétegeken áthatoló föld alatti áramlás, a Hamza névre keresztelt folyó. Elisabeth Pimentel kutató a Petrobras brazil olajipari óriásvállalat által az Amazonas vidékén – az Acre, a Solimoes, az Amazonas, a Marajó és a Barreirinhas medencéjében – fúrt 241 kőolajkút hőmérsékletét elemezte. Az Amazonas és a Hamza egyaránt keleti irányba folyik, medrük vonala is hasonló. Jelentős különbség van közöttük viszont abban, hogy az Amazonas vizének sebessége jóval nagyobb a föld alatti folyóénál: másodpercenként 0,1-2 méter, míg a Hamza vize évente 10-100 métert halad előre.

A tudósok szerint a föld alatti folyam vize nagyon mélyen ömlik a tengerbe az Amazonas torkolatának közelében. Elképzelhető, hogy a föld alatti édesvizű folyó beömlése okozza a tenger alacsony sótartalmát az amazonasi torkolatvidéken. Brazíliában tizenkét vízgyűjtő medence van, amelyekben a Föld édesvízkészletének csaknem 13 százaléka tárolódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.