A hely szelleme „életre kelhet”

A Liszt Múzeum és Kutatóközpont egész októberre kiterjedő Liszt Fesztiválra készül, amely háromnapos születésnapi programsorozatot is magában foglal. Az idei kettős évforduló – Liszt születésének 200. és halálának 125. évfordulója – alkalmából a zeneszerző utolsó budapesti lakhelyén, a Régi Zeneakadémián a kiállítások mellett érdekes koncertek várják a közönséget.

MNO
2011. 08. 06. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyrészt zeneakadémiai tanárokból álló előadóművészek lelkesedésének köszönhető a fesztivál létrejötte, amelynek célja, hogy Liszt születésnapját (október 22.) egykori otthonában együtt ünnepeljük meg – mondta el az MTI-nek Domokos Zsuzsanna, a központ igazgatója. A háromnapos születésnapi sorozatban főként azok a művészek vesznek részt, akiknek a Zeneakadémia és annak Liszt Múzeuma már régóta a szívügyük és már korábban is adtak hangversenyt a múzeum javára vagy ajándékként adott előadásukkal ünnepivé tették a kiállítóhely programjait – fogalmazott Domokos Zsuzsanna.

A Ránki Dezső-Klukon Edit és Egri Mónika-Pertis Attila zongoraművész házaspár, valamint Jandó Jenő, Havas Judit, Bogányi Gergely és Lajkó István már régóta a Liszt Múzeum támogatója. A fesztivál fő szála a Faust-megzenésítéseket szövi össze, másik különlegessége, hogy az eddig még kéziratban lappangó, főként Magyarországon őrzött ismeretlen változatok ősbemutatójának szeretne lehetőséget adni. Mivel a koncertek a múzeummal szomszédos kamarateremben lesznek, a hely szelleme „életre kelhet” – tette hozzá –, a művészek néhány művet Liszt egykori szalonjában adnak elő a mester eredeti hangszerein.

A háromnapos fesztivál azonban nem nyújt lehetőséget mindenkinek, ezért az egész októberi matinésorozaton szintén Liszt-művek csendülnek fel. Az októberi fesztivált Yohei Wakioka szólókoncertje nyitja, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel Lajkó István közreműködésével, a harmadik szombat pedig a Liszt Társasággal közösen rendezendő Liszt-nap. Az utolsó októberi matinét pedig Marton Éva és tanítványai adják Liszt-dalokkal. Karácsonyi koncertjük is Liszt-művekkel zárja az évet az Országos Széchényi Könyvtár kórusának előadásával, amelyet a múzeum alapító igazgatója, Eckhardt Mária vezényel.

Eckhardt Mária vesz részt annak a kiállításnak a rendezésében, amely Liszt és a társművészetek címmel október elsején nyílik az MTA Zenetudományi Intézetének Zenetörténeti Múzeumában. A Zenetudományi Intézet, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont és az Országos Széchényi Könyvtár közös tárlata azt a Lisztet mutatja majd be, aki széles körű érdeklődéssel, határtalan nyitottsággal folyamatos kölcsönhatásban volt kora teljes művészeti világával. Életműve az egyes művészeti ágak közötti szoros kapcsolatot és átjárhatóságot példázza.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.