A kamasz lányok fele kapta meg

Az érintett korcsoportba tartozó lányok mintegy fele kapta meg az Egyesült Államokban a méhnyakrák megelőzésére szolgáló HPV-vakcinát – adta hírül az amerikai járványügyi hatóság, a CDC folyóirata.

MNO
2011. 08. 29. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2006-ban piacra került védőoltás első adagját az ajánlott 11-12 éves korcsoportba tartozó lányok 49 százaléka kapta meg eddig, mindhárom adagot pedig csak minden harmadik tizenéves.

A vakcina védettséget ígér a szexuális úton átadható humán papillomavírus (HPV) ellen, amely összefüggésbe hozható a méhnyakrák kifejlődésével és a nemi szerveken megjelenő szemölcsökkel. A védőoltás első adagjának beadását a szexuális aktivitás megkezdése előtt, a lányok 11-12 éves korában ajánlják a szakemberek.

A most közzétett tanulmányhoz több mint 19 ezer kamasz lány szüleit kérdezték meg arról, hogy megkapta-e gyerekük a vakcinát. A legnagyobb vakcinálási arányt Rhode Islanden és Washington államban tapasztalták (mindkét helyen 70 százalék körüli arányt), míg a legkisebbet Idaho államban (29 százalékot).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.