A kékfestés dicsérete

Július utolsó hétvégéjén Nagynyárádon minden a kékfestésről szól. A Baranya megyei településen megrendezendő országos kékfestőfesztivál a nagyközönség elé tárja a már-már elfeledett mesterség hagyományait.

MN
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagynyarádon ma is működik a kékfestőműhely, amelyet Sárdi János alapított 1947-ben– ma mesterségét unokája, Auth Andor viszi tovább. Házuk első helyiségében a pamutanyagot főző üst, a hengeres, folyékony keményítőt felvivő gép, a szárító- és a simítóberendezés látható. A mintázás külön teremben zajlik: a csaknem félezer nyomódúc többsége százéves, de találhatók a gyűjteményben
150-160 éves darabok. Az országos kékfestőfesztiválon a mester és unokája fogadja a vendégeket, akik általuk megismerhetik a munkafolyamatot. E két napon a borosgazdák pincéi is tárt kapukkal várják az érdeklődőket, a gyerekek pedig akár lovagolhatnak is.
Szombaton a megyei csapatok sütő-főző fesztiválon is összemérik tudományukat. A délután sem lesz unalmas, ekkor veterán autócsodák felvonulásában gyönyörködhet a közönség, a színpadon pedig a Kéknefelejcs gyermektánccsoport és a Nagynyárádi Művészeti Egyesület ad ízelítőt a térség kultúrájából. A programban divatbemutató is szerepel, este pedig utcabálon és az Irigy Hónaljmirigy koncertjén is mulathat a közönség.
Másnap reggel a Bawazer Dorfmusikanten zenés ébresztője alapozza meg a jó hangulatot, majd folytatódnak a kézműves-foglalkozások, a templomtéren pedig térzene szól. Az ünnepi szentmise után helyi ételspecialitásokkal és jóféle borokkal csillapíthatja éhét-szomját a közönség. Délután a színpadon egymást követik a környékbeli nemzetiségi és hagyományőrző együttesek, az esti utcabálon pedig a Music Express zenekar gondoskodik a talpalávalóról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.