A késes cigánytánc okozta a vesztét

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak egy román állampolgárt, a per hétfőn kezdődött meg a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A férfi az ügyészség szerint egy helvéciai tanyán ittas állapotban, tánc közben megszúrta szintén román állampolgárságú munkatársát, aki egy nappal később belehalt sérülésébe.

MNO
2011. 08. 29. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat szerint Dumitru Uriuc vádlott és az ügy sértettje 2010 júliusa óta egy helvéciai tanyán élt, rendszeresen italoztak. Ez év január 6-án több tanyán is megfordultak, bort és pálinkát fogyasztottak, és azoktól erősen leittasodtak. A vacsora után úgynevezett késes cigánytáncot jártak, ennek során mindkettőjüknél kés volt, amelyekkel szurkáltak és csapkodtak egymás felé. A tánc közben a vádlott az egyik mozdulatot elvétette és megszúrta munkatársa hasát.

A sértett nem ment orvoshoz és január 8-ára virradó éjjel meghalt. Halálát a szúrás következtében létrejött hashártyagyulladás és vérmérgezés okozta. Az orvosi szakvélemény szerint a sértett a szúrást követően olyan állapotban volt, hogy önállóan is képes lett volna orvosi segítséget kérni, amit elmulasztott. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja a román állampolgárt, aki szabadlábon védekezhet.

A vádirat ismertetése után Feleky István tanácsvezető bíró a vádlott meghallgatásával folytatta a bizonyítási eljárást. Az anyai ágon magyar származású, román állampolgárságú férfi vallomásában elmondta: 2001 óta Magyarországon él, munkavállalási engedéllyel rendelkezik. Jakabszálláson dolgozik, ahol mezőgazdasági munkát végez, magyarországi keresetéből Romániában élő édesanyját támogatja.

A bíró kérdésére először azt vallotta, hogy nem emlékszik a történtekre, mert nagyon nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Később azonban azt mondta, hogy ő szúrhatta meg véletlenül a sértettet a tánc közben. Tagadta ugyanakkor, hogy látta volna, hogy az eset után a sértett vérzett. Az eljárás tanúk meghallgatásával folytatódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.