A korábbinál is ambiciózusabb célokat tűz ki maga elé

A korábbinál is ambiciózusabb fejlesztési célokat tűz ki a következő öt évben maga elé a megújuló energiák terén Kína. A távol-keleti óriás már most is sok szempontból világelső a zöldenergiákat illetően.

MNO
2011. 08. 30. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati forrásokra hivatkozó keddi lapértesülések szerint Peking 2015 végére a hálózatba kötött szélenergia-kapacitást 100 gigawattra kívánja emelni, ami 10 gigawattal több a nemzeti energiahivatal által korábban kitűzött célértéknél. Így éves szinten mintegy 190 milliárd kilowattóra energia származhat majd az ország szélerőműveiből.

Felfelé módosították a vízi energiát érintő irányszámokat is: az évtized közepére a vízerőművektől 250 helyett 260 gigawatt energiát remélnek. A napenergiát illető cél 10 gigawatt maradt, a napfényből közvetlenül származó energia ennek 90 százalékát adná, a fennmaradó részt pedig a napsugarak összegyűjtésére és hőtermelésre tükröket használó szolár-termál technológia szolgáltatná.

A kormány az egyes tartományok számára külön minimálisan felhasználandó megújulóenergia-kvóták kiszabását tervezi, a hálózati szolgáltatók számára pedig meghatározott mennyiség megvásárlását tenné kötelezővé. Az energiafelhasználásban világelső Kína a fosszilis alapú energiahordozók arányának csökkentésére törekszik.

A 2011-től 2015-ig szóló terv időszakában kiemelt hangsúlyt kap az energiahatékonyság kérdése: a kormány célkitűzése, hogy a nem fosszilis üzemanyagok részesedését az elsődleges energiafelhasználásban a jelenlegi 8,3-ről 11,4 százalékra emelje, az egy dollár gazdasági teljesítményre jutó energiafelhasználást 16, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 17 százalékkal csökkentse.

A távol-keleti ország tavaly augusztus óta az Amerikai Egyesült Államokat megelőzve a megújulóenergia-projekteket illető befektetések legvonzóbb célországa. Peking 2010-ben mintegy 48,9 milliárd dollárt (mintegy 9,180 milliárd forint) költött zöldenergia-projektekre, és 103 gigawattal emelte a megújulókból származó kapacitását, mindkét esetben megduplázva az Egyesült Államok teljesítményét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.