A koszovói szerbek tiltakoznak a rendőri akció miatt

Nagyszabású műveletet hajtott végre szerdán az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) a Szerbiától elszakadt tartomány északi, zömmel szerbek lakta részén.

MNO
2011. 08. 31. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irina Gudeljevics EULEX-szóvivő közölte: a misszió különleges rendőri egysége átkutatott négy családi házat Zubin Potok településen, és lefoglalt egy vadászpuskát és mobiltelefonokat. A Koszovóban állomásozó nemzetközi haderő (KFOR) egységei ezzel egyidejűleg ellenőrizték az autósokat a szerb–koszovói határ és Kosovska Mitrovica közötti, M2 jelű úton, amely mentén Zubin Potok is fekszik.

Slavisa Ristics, Zubin Potok szerb polgármestere tiltakozott az EULEX-művelet miatt, mondván, az „aránytalan és durva” volt. Szavai szerint az akció újabb próbálkozás volt arra, hogy megfélemlítsék a szerb közösséget. A művelet célja az volt a hivatalos tájékoztatás szerint, hogy elfogják annak a koszovói rendőrnek a gyilkosát, aki július végén vesztette életét a térségben kitört zavargásokban.

Azután lángolt fel ismét az erőszak a régióban, hogy a koszovói különleges rendőri erők megpróbálták átvenni az ellenőrzést két határátkelő fölött a szerb–koszovói határon, ami óriási felháborodást váltott ki a szerbek körében. A feldühödött szerbek útakadályokat létesítettek, és az egyik átkelőt, a jarinjeit felgyújtották. A két határállomást azóta a KFOR ellenőrzi.

Az albán többségű Koszovó túlnyomórészt szerbek lakta északi csücskében – a kettéosztott Kosovska Mitrovica északi részén, továbbá Zvecan, Leposavic és Zubin Potok járásokban – nem ismerik el a pristinai kormány fennhatóságát. Ezen a vidéken ma, a koszovói függetlenség kikiáltása után három és fél évvel továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben, cirill betűsek a feliratok, az emberek dinárral fizetnek és autóikon szerbiai a rendszámtábla.

Egy stratégiai dokumentum tervezete, amelyet Peter Feith, az EU koszovói különmegbízottja és Pristina állított össze, s amely 2010 év elején jelent meg, célul tűzte ki, hogy a koszovói albán hatóságok kiterjesszék tényleges befolyásukat Észak-Koszovóra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.