A közös kertészkedést támogatják

Pénzzel és tanácsokkal segíti a közös kertészkedésbe belevágó lakókat a bécsi önkormányzat – számolt be róla keddi számában a Der Standard című lap.

MNO
2011. 08. 23. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A közös kertészkedés összeköt” – ez a mottója annak a júliusban indított programnak, amelynek keretében kerületenként egy „lakóközösségi kertet” 3600 euróval és ingyenes tanácsadással segít Bécs városa. Mint az a cikkből kiderül, a támogatást olyan kiskertek kapják, ahol legalább részben zöldséget termelnek.

A részvétel feltétele, hogy a lakók egyesületet alakítsanak és használati szerződést kössenek a telek tulajdonosával. A terület kiskert céljára való hasznosításába a kerületi tanácsnak is bele kell egyeznie.

Rüdiger Maresch, a bécsi tartományi kormánykoalíció kisebbik tagját alkotó Zöldek környezetvédelmi szakpolitikusa elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben kerületenként több közösségi kert is részesüljön a támogatásban, olyan nagy az érdeklődés a program iránt. Jelenleg 25 ilyen közösségi zöldségeskert van Bécsben. Az elsőt három éve alakította ki ötven magánszemély, egy óvoda és az Irgalmas Rend.

Hogy a közös kerti munka az egyéni felelősségérzetet is fokozza, azt az is mutatja, hogy eddig sehol nem volt példa rongálásra, noha csak derékmagasságig érő kerítés van a kertek körül – mondta Ulli Sima környezetvédelmi tanácsos a Der Standardnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.