A legnagyobb televíziós társaságért versenyeznek

Német, francia és amerikai óriáscégek pályáznak a legnagyobb lengyel televíziós társaságra, a leglátogatottabb lengyel hírportált is üzemeltető TVN-re – írta csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Handelsblatt című német napilap.

MNO
2011. 08. 25. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámolók szerint a varsói tőzsdén is jegyzett TVN többségi, 56 százalékos részesedése nagyjából 1 milliárd euróba kerülhet. A leginkább esélyes vevőjelöltek a német Bertelsmann csoporthoz tartozó RTL, a francia Vivendi és az amerikai Time Warner.

Az RTL számára évek óta a legnagyobb szabású akvizíció volna a lengyel cég átvétele. A Vivendi a Canal Plus előfizetéses csatornával már jelen van a lengyel piacon, a Time Warner pedig a Central European Media Enterprises (CME) révén a térség számos országának televíziós piacán érdekelt. Érdeklődik még a TVN iránt John Malone amerikai médiamágnás is, aki Liberty Global nevű kábel-televíziós vállalkozásával ugyancsak jelen van a lengyel piacon.

Az utolsó körbe beválasztott jelentkezők a következő hetekben tekinthetnek be a társaság könyvelésébe. Az ügyletet szeptember második felében véglegesíthetik a lapértesülések szerint. A fokozott érdeklődés oka az, hogy a 38 millió lakosú Lengyelország messze a legnagyobb piac az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott közép- és kelet-európai országok közül, a TVN pedig igen sikeres vállalkozás.

Az 1997-ben indult cég üzemeltet kereskedelmi televíziót, hírtelevíziót és egy sor tematikus csatornát, valamint az Onet.pl-t, az ország leglátogatottabb hírportálját. Az árbevétel az idei második negyedévben 724 millió zloty (47 milliárd forint) volt, 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 224 millió euró volt, 1 százalékkal elmaradt az előző évi 227 milliótól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.