A Liga nem ért egyet Szijjártóval

A Liga Szakszervezetek visszautasítja a miniszterelnök szóvivőjének keddi közlését, miszerint az új munka törvénykönyvét ellenzők a munkanélküliség pártján állnak.

MNO
2011. 08. 24. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszervezeti konföderáció az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hozzáteszi: egyetértenek ugyanakkor Szijjártó Péter azon gondolatával, hogy „Magyarország számára az egyik legnagyobb gondot a magas munkanélküliség okozza”, illetve, hogy „az elmúlt nyolc év elhibázott gazdaságpolitikája (...) miatt évről évre csökkent a dolgozó emberek száma”. Egyúttal felhívják a szóvivő figyelmét arra, hogy „az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájából másfél évért már ők a felelősek”. Kifejtik: a Liga Szakszervezetek alapos szakmai elemzést követően utasította el a munka törvénykönyve tervezetét. Az elkészített és közzétett 80 oldalas munkajogi anyag következtetései egyértelműen azt mutatják, hogy a tervezett változtatások a foglalkoztatás növekedése ellen hatnak, nem szolgálják sem a munkanélküliség csökkentését, sem a gazdaság kifehérítését – fogalmaznak.

Úgy látják, hogy a tervezet életbe léptetése esetén számtalan munkahely válna feleslegessé, az állásukat megőrzők fizetése pedig drasztikusan csökkenne. Mindeközben a munkaidő és a szabadságok szabályozása úgy változna pusztán a munkaadók kedvéért, hogy az családok ezreit tenné tönkre – áll a közleményben.

Szijjártó Péter kedden úgy fogalmazott: aki az új munka törvénykönyvének szükségességével nem ért egyet, az a munkanélküliség pártjára áll. A miniszterelnök szóvivője így kommentálta azt, hogy Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke – miután a munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel tárgyalt – azt mondta: az MSZP és a szakszervezeti konföderációk szerint sincs szükség új jogszabályra a jelenlegi munka törvénykönyve helyett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.