A magyar kiskereskedelmi forgalom lassult a legkevésbé

Az európai trendekhez hasonlóan alakult a magyar kiskereskedelmi forgalom alakulása – derül ki a <span class="content_blog_content">Központi Statisztikai Hivatal (</span>KSH) ma reggeli tájékoztatójából. Az előző havi pozitív adat után ugyanis kismértékű csökkenés mutatkozik a hazai háztartások kiskereskedelmi keresletében. Az értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011. júniusban 0,5 százalékkal mérséklődött, az első félévben lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. Havi szinten is kismértékű, 0,5 százalékos visszaesés volt megfigyelhető. A szektort Európában is lassulás jellemzi: az eurózónában 0,4, míg az EU27-ben 0,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi volumen.

MNO
2011. 08. 24. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobban teljesítők között van a régióban a magyar kiskereskedelmi forgalom – olvasható ki a KSH jelentéséből. Romániában és Szlovákiában ugyanis jelentős, 8,2 százalékos és 4,2 százalékos visszaesést mértek, míg Szlovéniában és Lengyelországban ennél kisebb, ám még így is figyelemre méltó, 2,2 százalékos, illetve 0,9 százalékos csökkenést regisztráltak.

A hazai fogyasztás struktúrája tekintetében látható, hogy a háztartások elsősorban továbbra is a nem élelmiszer jellegű termékek iránti keresletüket csökkentik: az élelmiszer jellegű vegyes termékek volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer jellegű termékek kereslete 1,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyagok iránti kereslet az előző havi emelkedés után 1,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A háztartások fogyasztási döntéseit több jelentős tényező is befolyásolja idén. Az szja-változások hatására a szektor rendelkezésre álló jövedelme nagymértékben megnőtt. Hasonló hatást fog kiváltani a nyári hónapokban kifizetett reálhozam is, amely adómentesen jutott el a háztartásokhoz. Fontos negatív tényező azonban a svájci frank árfolyamában az utóbbi hónapokban bekövetkezett negatív változás: a növekvő törlesztőrészletek kiszorítják a háztartások fogyasztásra fordítható jövedelmét, illetve az általuk generált bizonytalanság miatt a megtakarítások is előtérbe kerülnek. A kormány által elfogadott devizahiteles mentőcsomag azonban ennek a tényezőnek a hatását érezhetően tompítani fogja az őszi-téli hónapoktól.

(NGM)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.