A magyar lakások alig háromnegyede biztosított

A magyar lakások alig háromnegyede biztosított, ám ezek jelentős hányadának sem a valós értékre szól a biztosítása – ismertette az Union Biztosító az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

MNO
2011. 08. 23. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négymilliós magyar lakásállomány 75 százaléka rendelkezik biztosítással. Franciaországban gyakorlatilag minden lakás biztosított, Ausztriában a biztosítási arány csaknem 90 százalékos, míg Németországban közel áll a 80 százalékhoz. Ugyanakkor Szlovákiában az 50 százalékot sem éri el, Olaszországban pedig 20 százalékos a biztosítási arány.

A biztosítók a ház szerkezetében történt kárnál nem a piaci értéket, hanem az újra-előállítási árat veszik alapul. Ezt azért kell ismerniük a biztosítottaknak, mert így megelőzhetők a későbbi viták. A felszerelési tárgyakban esett károkat pedig csak akkor térítik a biztosítók, ha számlával vagy más dokumentummal tudja igazolni annak meglétét a biztosított.

A biztosítási érték a biztosítás évfordulóján – a megkötés napjával azonos napon – módosítható. Ez vonatkozik a szerkezeti elemekre – például az utólagos hőszigetelésre vagy a háromrétegű üvegezésű új ablakokra –, de az ingóságokban bekövetkezett gyarapodásra is – hívja fel a figyelmet az Union közleménye. Ellenkező esetben a biztosító csak az alacsonyabb értéket téríti meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.