A miniszterelnök azonnali szabadon engedését követelik + Képek

Az amerikai kormány Julija Timosenko ellenzéki politikus, volt kormányfő azonnali szabadon engedésére szólította fel az ukrán hatóságokat.

MNO
2011. 08. 07. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége szombat este a washingtoni kormány nevében kiadott közleményében leszögezte, hogy Timosenko őrizetbe vétele nemzetközi méretű aggodalmat vált ki az ukrajnai jogalkalmazással kapcsolatosan. Ezt az aggodalmat osztja az amerikai kormány is, és ezért arra szólítja a hatóságok, hogy vizsgálják felül az őrizetbe vételről szóló döntést, és fontolják meg a politikus azonnali szabadon engedését. A nagykövetség szerint a Timosenko-ügy legújabb fejleményei tovább táplálják azt a látszatot, hogy politikai indíttatású eljárás folyik a politikus ellene.



Az illetékes kijevi bíróság pénteken rendelte el Julija Timosenko őrizetbe vételét azzal az indoklással, hogy a politikus sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat a hivatali hatalommal való visszaélését vizsgáló perében. Szombaton tüntetés kezdődött az ügyben eljáró bíróság előtt. Timosenko hívei mintegy 30 sátra vertek fel az épületnél, s közölték, hogy mindaddig ott maradnak, amíg a hatóságok szabadon nem engedik az ellenzéki vezetőt.



A törvényszék vasárnapra virradóra betiltotta a tüntetést. Helyszíni jelentések szerint a törvényszéket rendőrkordonnal vették körül, és kommandósok védik az épületet. A bíróság utcájában öt autóbusz áll, amely parancsra váró elitrendőröket szállított oda.

Megtiltották az ellenzéki gyülekezést

Egy kijevi bíróság vasárnapra virradóra megtiltott minden ellenzéki gyülekezést annak a bíróságnak a közelében, amely Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ügyét tárgyalják. A bíróság tilalma az ukrán főváros, fő utcájára vonatkozik, ahol a bíróság is található. A tilalom kiterjed továbbá annak a fogháznak a körzetére, ahol Timosenkót augusztus 31-ig előzetesen fogva tartják. Tilos a gyülekezés ugyanakkor a főváros központi, Függetlenség terén is, amely 2004-ben a fő helyszíne volt a Timosenko vezette narancsos forradalomnak.



Timosenko támogatói szombaton ülősztrájkot tartottak Kijev belvárosában, hogy tiltakozzanak a politikus pénteki őrizetbe vétele ellen. Ez utóbbit az ügyészség azért kérte, mert Timosenko sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat a hivatali hatalommal való visszaélését vizsgáló perében. Timosenko azzal gyanúsítja a bíróságot, hogy valójában Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el, hogy megakadályozzák indulását a választásokon.



(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.