A nyugat-európaiak sem tudnak ellenállni a csábításának + Képek

2013-ban Horvátország lesz a második volt jugoszláv tagország Szlovénia után, amely csatlakozik az Európai Unióhoz. Ám ez a nemzet már korábban a jövőbe tekintett, amikor az 1990-es évek háborús időszaka után feltörekvő turisztikai célponttá kezdett válni, csábítva a nyugat-európai turistákat. A szikrázó Adriai-tenger partja, a nemzeti parkok és tavak vonzzák az országba a nyaralni vágyókat és azokat is, akik egyfajta második otthonra tennének szert egy gyönyörű tengerparton.

Pálffy Renáta
2011. 08. 06. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát népben – amely történelme során nem tudta kivonni magát az éppen uralkodó birodalmak hatása alól – egyedülálló módon egyesül a szláv szív és a mediterrán lélek. Az 1778 kilométer hosszú adriai tengerparthoz több ezer sziget tartozik, és egy évre 300 napsütéses nap esik. A smaragdszínű víz kristálytiszta és friss polipokban, valamint a tenger más különleges élőlényeiben is gazdag.

Annak ellenére, hogy az ország belső részei karszthegyekkel tarkítottak, melyeket lenyűgöző tavak és vízesések szabdalnak, Zágrábnak pedig élénk kulturális és éjszakai élete van, a vagány turisták és vakációzni szándékozók mégis a partot veszik célba. A látogatók az Isztriai-félsziget kavicsos strandjainak lankáin sereglenek össze. A helyi olívaolaj és bor Horvátországban a mediterrán gyökerek bizonyítékai, és bár nem mindegyik bor kiváló minőségű, egy hűtött üvegnyi helyi borkülönlegesség tökéletessé teheti egy nyári alkony hangulatát. A gazdasági válságig sokan szánták rá magukat egy hosszú, ám teljesíthető autóútra Olaszországból, Ausztriából, Magyarországról, vagy akár Németországból, hogy az Adrián nyaralhassanak, de az Egyesült Királyságból és Írországból is gyakran érkeztek látogatók repülővel.



Az Isztriai-félsziget mérföldes gyönyörű partvonala, valamint Ausztriához és Olaszországhoz való közelsége miatt népszerű az észak-európai és olasz érdeklődők körében is. Egyik célpontjuk Opatija városa, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idejének népszerű tengerparti üdülőhelye volt, és építészetével, valamint klímájával együtt visszaidézi Közép-Európa múltját. „Ez egy nagyon előkelő hely, amely a csúcsminőség iránt érdeklődő vevőket vonzza” – mondta Jelena Cvjetkovic, a Savills nemzetközi ingatlanügynökség képviselője.



Az ország belsejében a termékeny isztriai dombok egyesek számára az új Toszkánát jelentik a vonzó, régi parasztházakkal, és egy olyan vidéket, ahol rengeteg ízes étel kerülhet az asztalra (még fehér szarvasgomba is). A part lejjebb eső részein ezzel szemben Split és Trogir városokban a háromemeletes, medencés épületkomplexumok a gyakoriak. Szintén népszerű helyek Rab, Hvar, Brac Korcula és Vis is. Az Elafit szigetcsoport közel esik Dubrovnikhoz, Kolocep, Lopud és Cipan könnyen megközelíthető komppal. Lopud autómentes és gyönyörű homokos strandja van.



Dubrovnik, az Adria csillogó ékszere több okból is az egyik legnépszerűbb célpont. Fekvése, történelme és mézszínű háztetői – már ami maradt belőlük a boszniai háborút követően – vonzzák az érdeklődőket. „A part mentén számos fejlesztés történt” – mondta Cvjetkovic. Sok utazó számára nem jön számításba Makarska, amely körülbelül félúton van Split és Dubrovnik között. „A látogatók úgy vélik, túl távol esik Split vagy Dubrovnik repülőterétől, ezért nem érdeklődnek iránta” – vélte Cvjetkovic, hozzátéve: sok bosnyáknak volt itt nyaralója a háború előtt. Ezen a helyen egy tengerre néző ingatlanhoz hozzá lehet jutni 500 ezer euróért, míg egy villa a Dubrovnikhoz közel eső partokon milliókba kerülhet.



Sokak számára elegendő, ha az Adria mentén töltik az idejüket, pedig ha valaki Bosznia felé veszi az irányt, és ellátogat Mostar és Szarajevo városaiba, közelebb kerülhet a muszlim régiókhoz, valamint a szárazföld belsejében meghúzódó zöld hegyek örvényéhez. Nem lehet kihagyni Montenegrót sem, vagy Kotort, érdemes ellátogatni a vadonatúj Porto Montenegróba is, de ha egy sikkes jachton töltenénk el az időt, akkor nem lehet kihagyni Tivatot, ahol egy modern jachtkikötőt találunk.



A kompok átszelik az Adriát Splittől és Dubrovniktől az olasz városokba, Velencébe és Bariba. Dubrovnik nemzetközi repülőtere egyre bővül és jelenleg is számos európai légitársaságot szolgál ki. Zágráb fő vasútállomásáról Európa különféle pontjaira eljuthatunk, ám a part felé korlátozottabbak a vasúti lehetőségek.

forrás: bbc.com, MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.