A Progressz elvesztése után nem lőnek fel több rakétát

Ideiglenesen leállították a Szojuz hordozórakétákkal történő űrkutatási felbocsátásokat a Bajkonurból szerdán indított Progressz M-12M teherűrhajó elvesztése miatt, amit a hordozórakéta meghibásodása okozott – jelentette az Interfax hírügynökség rakétaipari forrásokra hivatkozva csütörtök reggel.

MNO
2011. 08. 25. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legközelebbi ilyen felbocsátást péntekre tervezték: Pleszeckből a GLONASZSZ orosz helyzetmeghatározó rendszer egy műholdját szándékoztak felbocsátani. A nyilatkozó forrás közlése szerint erről külön döntés várható órákon belül. A földi repülésirányító központ (CUP) szerdai közlése szerint a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak két-három hónapra elegendő oxigénje, vize és élelme van. Az Interfax hírügynökség a NASA közlését idézve csütörtökön jelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó három űrhajós, akiknek szeptember 8-án kellene a tervek szerint visszatérni a Földre, további 40-50 napig ott maradhat, amennyiben a „váltás” késik a Progresszel szerdán történtek miatt.

Alekszandr Szamokutyajev és Andrej Boriszenko orosz, valamint Ronald Garan amerikai űrhajós szeptember 8-ig 156 napot töltene az űrállomáson. A következő űrexpedíciót a Szojuz TMA-22 űrhajó fedélzetén szeptember 22-én tervezték elindítani Anton Skaplerov és Anatolij Ivanyisin orosz, továbbá Daniel Burbank amerikai űrhajósokkal. A NASA szakértői szerint a Szojuz TMA-21 űrhajó szavatossága 200-210 napra szól, ezért legfeljebb 40-50 nappal hosszabbítható meg a jelenlegi expedíció űrutazása, de egyébként a Nemzetközi Űrállomás tartalékai hónapokra elégségesek akkor is, ha addig több teherűrhajó nem érkezik.

A következő, idén az ötödik Progressz teherűrhajót október 28-án szándékoztak az űrállomásra indítani. Az amerikai űrkompok leállításával kizárólag a Progressz űrhajók látják el a Nemzetközi Űrállomást minden szükségessel. Az Altaj Köztársaságban, ahol lezuhant a Progressz M-12M, lezárták az érintett térséget, de a kereső egységek sokáig tétlenségre kényszerültek az özönvízszerű esőzés miatt, s csak csütörtökön reggel tudtak újra munkához látni. Az űrhajó a tajgába zuhant, távol a legközelebbi lakott településtől.

Feltételezések szerint sérülés nem történt, kár nem keletkezett. A rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékesei közölték: az űrhajó mérgező üzemanyaga nem szennyezheti a környezetet, ilyen aggodalomra nincs ok. Mindenesetre alaposan megvizsgálják a talajt és a vizeket a térségben.

A Progressz M-12M teherűrhajót szerdán indították Bajkonurból, de a Szojuz hordozórakéta hibája miatt nem jutott el az előírt pályára és lezuhant. Az űrhajó több mint 3,5 tonna terhet szállított volna az űrállomásra, benne süteményt, paradicsomot, fehérneműt, DVD-ket, vizet, oxigént, élelmiszereket, és kísérletek céljára legyeket. A Progressz M-12M szerdai elvesztése egy héten belül a második, december óta a negyedik sikertelen orosz felbocsátás volt. Augusztus 18-án a gyorsító fokozat meghibásodása miatt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, az Ekszpressz-AM4 nem állt az előírt pályára, decemberben az orosz GLONASZSZ helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, februárban pedig egy katonai műhold nem érte el a kijelölt pályát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.