A PSZÁF mennyiségi jellegű intézkedéseket is hozhat

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke ajánlást tett közzé a javadalmazási politika alkalmazásáról. A PSZÁF honlapján publikált ajánlás célja a pénzügyi intézmények által alkalmazott javadalmazási politika kereteinek, tartalmának, valamint az intézményektől elvárt és követendő gyakorlatnak a meghatározása.

MNO
2011. 08. 06. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ajánlás hatálya az intézmények vezető állású személyeire, valamint a belső szabályzatban meghatározott kockázatvállalási és ellenőrzési funkciót betöltő munkavállalókra, és az előzőekkel azonos javadalmazási kategóriába tartozó azon munkavállalókra terjed ki, akiknek a tevékenysége lényeges hatást gyakorol az intézmény kockázatvállalására.

Az ajánlás a javadalmazási politika egészével és a hatálya alá tartozó juttatásokkal szemben támasztott követelményként megfogalmazza: azokat az intézmény hosszú távú stratégiájának és az intézmény kockázatviselő képességének megfelelően kell meghatározni, s a hosszú távú érdekeknek az alapbér és a teljesítményjavadalmazás arányának, a teljesítmény mérésének és a teljesítményjavadalmazás mértékének és kifizetési módjának meghatározásában is meg kell jelenniük.

A globális pénzügyi válság – többek között – felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi szervezeteknek megfelelően kialakított javadalmazási politikával kell rendelkezniük. A javadalmazási politikák a globális tapasztalatok szerint számos esetben nem korlátozták a túlzott kockázatvállalást, és rövid távú pénzügyi teljesítmény elérésében tették érdekeltté a pénzügyi szervezetek alkalmazottait.

A nem megfelelően kialakított javadalmazási politika és az, hogy hiányzott a teljesítmények, illetve vállalt kockázatok összefüggéseinek vizsgálata, több országban egyre nagyobb kockázatok vállalására ösztönözte a munkavállalókat a rendkívül magas összegű bonuszok elérése érdekében. A felügyelet ezért elvárja a hitelintézetektől és befektetési vállalkozásoktól, hogy javadalmazási politikájuk kialakítása során a vezető állású személyek és munkavállalók számára megállapított elérhető teljes javadalmazás felső kereteinek megállapítása során tanúsítsanak önmérsékletet.

A felügyelet elfogadhatónak tartja a javadalmazási politika alóli mentesítést olyan esetekben, amikor a vezető állású személy magas jövedelemmel rendelkezik ugyan, de nincs érdemi hatással az intézmény kockázatvállalására. Egyedileg kell ugyanakkor értékelni például a számviteli és a jogi vezető mentesíthetőségét, mert a számviteli vezetőnek nagy befolyása van az év végi eredmény megállapításában, a jogi vezető véleménye pedig komoly tényező lehet egy olyan döntésben, hogy egy magas jogi kockázattal járó ügyletben részt vegyen-e az intézmény – áll az ajánlásban.

A javadalmazási politika szempontjából minden, a jogszabályban meghatározott, a munkaviszony alapján közvetlenül vagy közvetve, pénzbeli, természetbeni, vagyoni jog vagy egyéb formában nyújtott juttatást figyelembe kell venni. Tartózkodni kell a szabályozásban meghatározott előírások megkerülésére alkalmas technikák alkalmazásától (például kiszervezés, ügynökök, egyéb munkavállalónak nem minősülő közreműködők megbízása, off-shore intézmények közbeiktatása). Ennek betartását a felügyelet ellenőrzi.

Amennyiben az intézmény nem felel meg a jogszabályokban rögzített, a javadalmazási politikára vonatkozó előírásoknak, a PSZÁF mennyiségi jellegű intézkedéseket (többlet tőkekövetelmény meghatározása) és minőségi jellegű intézkedéseket (felhívja az intézmény figyelmét a hiányosságok megszüntetésére, javaslatot tesz a belső szabályzat módosítására, kötelezi az intézményt vállalatirányítási rendszerének megerősítésére) is hozhat. A javaslat szerint minden olyan kifizetést kerülni kell, amely a megfelelő szavatoló tőkeszint fennállását veszélyezteti. A felügyelet elvárja továbbá, hogy az állami támogatásban vagy intézményvédelmi alaptól támogatásban részesült intézmény a támogatás fennállásának ideje alatt önmérsékletet tanúsítson a vezető állású személyeknek adott javadalmazás összegének meghatározása során.

A mérlegfőösszeg tekintetében legalább öt százalék piaci részesedéssel rendelkező hitelintézeteknek javadalmazási bizottságot kell felállítaniuk, amely felügyeli a kockázatkezelésért és a jogszabályoknak történő megfelelésért felelős vezető javadalmazását, valamint előkészíti a javadalmazásra vonatkozó döntéseket a részvényesek, a befektetők és a hitelintézetben érdekelt egyéb felek hosszú távú érdekeinek figyelembevételével. A javadalmazási bizottság függetlenségét biztosítani kell, aminek a tagok összetételében is tükröződnie kell, így nem vehetnek részt benne a szervezeti egység vezetését ellátó igazgatósági tagok, valamint az egyéb, operatív irányítást végző vezetők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.