„A Standard and Poor’s leminősítette a földrengést 2,0-ra”

Nem okozott nagyobb károkat az Egyesült Államok keleti partvidékét megrázó földrengés kedden. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/805249" target="_blank">• Földrengés rázta meg Washingtont, menekülnek az emberek + Képek</a></strong>

MNO
2011. 08. 24. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés Virginia állam Mineral körzetében történt, rengéscentruma 6 kilométer mélyen volt, a földmozgást Rhode Islandben és New Yorkban is érzékelték – közölte az Egyesült Államok geológiai intézete, amely 5,9-ről lefelé módosította a földmozgás erejét.

Washingtonban és New Yorkban elővigyázatosságból számos irodaházat kiürítettek a földrengés után. Washingtonban bezárták és evakuálták a nemzeti műemlékeket és emlékhelyeket, s kiürítették a Pentagont és a kongresszusnak otthont adó Capitoliumot is.

A fővárosban a legnagyobb kár a nemzeti katedrálisban keletkezett: a 30 emelet magasságú neogótikus épület központi tornyáról letört és a földre zuhant három sarokcsúcs, a negyedik pedig elhajlott. A Capitolium épületében kisebb károk keletkeztek, a Kupolaterem (Rotunda) és a Szoborcsarnok padlóján vakolat- és gipszdarabkák hevertek.

New Yorkból sem károkat, sem áldozatokat nem jelentettek. Az egyetlen „kivétel” a szexuális erőszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója volt, akit mindössze negyedórás tárgyalás alatt mentettek fel minden vádpont alól. A földrengés miatt kiürítették a bíróságot is, így a francia Strauss-Kahn mégsem kapta vissza útlevelét, arra várnia kell szerdáig.

A földrengés után másfél órával a keleti part minden repülőterén helyreállt a rend. Az egyetlen problémát az okozta, hogy a földön várakozó, illetve késve leszálló repülőgépek utasai – miután egyszerre engedték be őket – hatalmas sorokban voltak kénytelenek várakozni az útlevél-ellenőrzés és a vámvizsgálat miatt.

A Martha’s Vineyard nevű üdülőhelyen pihenő Barack Obama elnököt tájékoztatták a földrengésről, s miután nem történt rendkívüli esemény, az elnök vissza is tért a golfpályára.

Néhány perccel a földrengés után már meg is jelentek az első aranyköpések a Twitter közösségi hálózaton. „Az S&P leminősítette a földrengést 2,0-ra” – írta az egyik mókázó, utalva arra, hogy a nemzetközi hitelminősítő a közelmúltban megvonta a legjobb adósnak járó besorolást az Egyesült Államoktól.

Mások a republikánus elnökaspiránsokon köszörülték a nyelvüket. „Rick Perry cáfolja, hogy földrengés történt”, Michele Bachmann azt ígéri, hogy minden amerikai földrengés erejét 2,9-esre csökkenti. New Jersey kormányzója, Chris Christie – aki nagydarab ember – éppen most „ugrott be” az elnökválasztási versenybe...

Nem kímélték Obamát sem. „Csak egy 5,9-es erejű földrengés volt Washingtonban. Obama azt akarta, hogy 3,4-es legyen, de a republikánusok 5,9-et akartak, így kompromisszumot kötött” – írta valaki.

Képek is érkeztek a washingtoni „pusztításról”. Az egyik fotón egy kissé megbillent szemetes látható, a másikon pedig egy felborult kis műanyag szék hever a pázsiton.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.