„A vezetés és stratégia szégyenteljes” hiánya miatt fajult el

Bírálatok szerint ha felkészültebb lett volna a rendőrség, megfékezhették volna a hónap elején az észak-londoni Tottenhamben kitört zavargást, amely akkor nem torkollott volna napokon át tartó rendbontásba a fővárosban és több vidéki nagyvárosban. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805370" target="_blank"><strong>• Nem probléma, hogy több mint ezer elítélttel több van börtönben</strong></a>

MNO
2011. 08. 25. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a BBC4 rádiónak nyilatkozó David Gilbertson, a londoni rendőrség korábbi felügyelőhelyettese elmondta, a zavargások elfajulásának oka „a vezetés és stratégia szégyenteljes” hiánya volt. „A ranggal együtt jár a felelősség is, amelynek része a jól látható irányítás” – fejtette ki. Hozzátette: úgy tűnt, mintha a rendőrség semmiféle stratégiát nem követett volna a zavargások idején. Mint fogalmazott, nyilvánvalónak kellett volna lennie, hogy a rendbontókat el kell terelni a számukra jó célpontnak ígérkező területekről, a bevásárlóközpontoktól és üzletektől távolabb.

A zavargások az észak-londoni Tottenham negyedben kezdődtek az augusztus 7-ére virradó éjjel, mert néhány nappal korábban az ottani rendőrök – állítólag tűzharcban – agyonlőttek egy 29 éves, négygyermekes családapát, Mark Daggant, akinek a halála miatti békés tüntetés rendbontásba torkollott, majd a zavargások más városrészekre, később más városokra is átterjedtek.

A helyi vezetők közül többen elmondták, órákkal a rendbontások kitörése előtt figyelmeztették a rendőrséget a zavargások kockázatára. Ken Hinds helyi mediátor, aki jól ismerte Mark Daggant, közölte: a zavargások előtt felhívta a rendőrség figyelmét arra, hogy a családot nagyon megviselték a történtek. „Elmondtam, hogy ha nem kezelik kellő érzékenységgel a helyzetet, az 1985-öshöz hasonló zavargások törhetnek ki” – idézte fel.

1985-ben ugyancsak Tottenhamben azért robbantak ki zavargások, mert egy afrokaribi származású nő stroke-ot kapott és meghalt, amikor a rendőrség házkutatást tartott a lakásában.

A londoni rendőrség helyettes megbízottja, Stephen Kavanagh elismerte, hogy a rendőrség követett el hibákat a zavargások első napján. Ugyanakkor azt állította, a rendőrség el akarta kerülni a túl határozott fellépést, hiszen az események egy békés tüntetéssel kezdődtek. „Tudjuk, hogy nem volt elég rendőr az utcákon, hogy egész Tottenhamet megvédjük” – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.