A volt külügyérről készült fotókat nézegette a bukott vezető

A líbiai felkelők egy luxuslakókocsival gurultak be pénteken a tripoli nemzetközi repülőtérre. Azt állítják, Moammer Kadhafi farmján találták, és az ezredes korábban ebben rejtőzhetett – adta hírül a CNN amerikai tv-csatorna. Meglepő dolgot is találtak a líbiai felkelők, miután Tripoliban elfoglalták a líbiai vezető rezidenciáját: egy fotóalbumot Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszterről készült képekkel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805797" target="_blank"><strong>• Az Egyesült Államok és a NATO nem kíváncsi Kadhafira?</strong></a>

MNO
2011. 08. 26. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lelet – amelyben George W. Bush előző amerikai elnök külügyminiszterének hivatalos útjain készült fotók voltak összegyűjtve – voltaképpen nem is olyan meglepő, ha felidézzük, hogy Kadhafi 2007-ben az al-Dzsazíra televízióban kifejtette, mennyire csodálja „ezt a drága afrikai nőt”.

2008 szeptemberében személyesen is volt alkalma találkozni az amerikai diplomácia irányítójával, amikor Condoleezza Rice személyében 55 év után először járt amerikai külügyminiszter hivatalos látogatáson Tripoliban.

Kadhafi ramadán hónapban, a böjtöt megtörő esti vacsorán látta vendégül Condoleezza Rice-t, akit végig „Leezzának” szólított. (Az amerikai külügyminisztert barátai a „Condi” becenéven emlegették.) Ajándékokkal is elhalmozta vendégét, állítólag egy gyémántgyűrűt adott az amerikai külügyminiszternek, továbbá egy medált, benne a saját képmásával, valamint a politikai manifesztumának, a Zöld könyvnek egy dedikált példányát.

Az amerikai tisztségviselők nem tarthatják meg a hivatalos találkozókon kapott ajándékokat. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy Kadhafi viselkedését eddig is leginkább a „bizarr” és a „hátborzongató” kifejezésekkel lehetett leírni, ezért nem meglepő, hogy egy ilyen fotóalbumot találtak a rezidenciáján.

Luxuslakókocsiban bujkált a vezér

A felkelők dudálva, örömittasan vonultak be a reptérre a hatalmas, egy buszból kialakított lakóautóval, amelyet állításuk szerint néhány órával korábban a Kadhafi-családnak a tripoli reptértől 15 percre található farmjáról hoztak el. A lakókocsi rendkívül jól felszerelt: van benne bőrfotelekkel kényelmessé tett nappali, egy franciágyas hálószoba, tágas konyha és egy fürdőhelyiség; a szekrényekben pedig gázálarcokat találtak.

A felkelők meg vannak győződve róla, hogy a lakókocsi valóban az ezredes családjának tulajdonában áll, mert ismerős nekik, már látták különböző eseményeken – mondta a CNN riportere. A kormányellenes harcosok átkutatták a láthatóan használatban volt járművet annak reményében, hogy valamilyen hasznos nyomra találnak Kadhafi hollétét illetően. Ha a lakókocsiban nem is akadnak újabb nyomra, a felkelők szerint az is egy újabb győzelem, hogy sikerült bejutniuk Kadhafi birtokára, ahol kisebb harcokat vívtak a lojalistákkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.