Afrikai bank vásárolt Európában

Portugáliában kezdetét vette a privatizáció, az állami tulajdonban lévő BPN bankot egy angolai pénzintézetnek adják el. A magánosítás az országnak nyújtott 78 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag egyik feltétele.

MNO
2011. 08. 01. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Banco Portugués de Negocios (BPN) bankért a legjobb ajánlatot – 40 millió eurót – az angolai BIC bank helyi érdekeltsége tette négy jelentkező közül. Az ügyletről egyelőre több részlet nem ismert, csupán annyi, hogy a harmadik legnagyobb angolai bank tervei szerint nagyjából megfelezi a jelenlegi létszámot, 1580-ról 750-re csökkenti az alkalmazottak számát.

A portugál pénzintézetek között viszonylag kis banknak számító BPN-t pénzügyi problémái miatt az állam 2008 végén segítette ki a bajból. A feltőkésítés több mint kétmilliárd eurójába került az adófizetőknek. A BPN-n kívül magánosítás vár egyebek mellett a TAP nemzeti légitársaságra, az ország legnagyobb közműszolgáltatójára (EDP), a villamosenergia-hálózatot üzemeltető REN cégre, a legnagyobb portugál pénzintézetre (CGD), biztosítási üzletágára, az RTP televízióra. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 78 milliárd eurós hitelkeretéhez kapcsolódó megállapodás szerint 2013-ra 3 százalékra kell csökkenteni a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államháztartási hiányt Portugáliában. A deficit tavaly 9,1 százalék volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.