„Aki a forradalom híve, nem követ el ilyet”

A líbiai felkelők politikai szervezetének elnöke egységre szólított fel szombati sajtóértekezletén a Moammer el-Kadhafi és rezsimje elleni harcban.

MNO
2011. 08. 06. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még nagyon korai lenne arról beszélni, hogy milyen jövőt képzelünk el Líbiának. Most a harcnak kell lennie a legfontosabbnak, és ehhez egységesnek kell lennünk” – jelentette ki Musztafa Abdel-Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője a felkelők központjában, a kelet-líbiai Bengáziban.

A felkelők egysége meglehetősen ingatag, amire rávilágított két közelmúltbeli esemény. Előbb tíz nappal ezelőtt, még most is tisztázatlan körülmények között gyilkosság áldozata lett Abdel-Fattah Júnisz tábornok, a fegyveres felkelést irányító katonai parancsnok. Júnisz erőszakos halálát sokan sokféleképpen magyarázták: volt, aki szerint a felkelők „kormánya”, az ÁNT rendelte el a kivégzését, mert áruláson érték. Egyesek szerint – ezt közölte az ÁNT is – Kadhafihoz hű fegyveresek ölték meg, míg mások szerint a felkelők soraiban harcoló egyik csoport önállósította magát.

Két nappal később a felkelők kifüstölték egy állítólagos Kadhafi-párti csoport számos fegyveresét egy elhagyatott bengázi gyár hangárából. A harcban a csoport 11 embere és négy felkelő vesztette életét, húszan megsebesültek. A csoport 31 fegyveresét foglyul ejtették, és azzal vádolják, hogy két Bengázi környéki börtönből rajtaütéssel kiszabadítottak összesen majdnem 300 embert, Kadhafihoz hű fegyvereseket, köztük zsoldosokat.

Ezek az események felkeltették a gyanút, hogy a felkelők sorai mögött esetleg létezik egy „ötödik hadoszlop”. Az ÁNT ezért elrendelte az összes felkelő milícia feloszlatását és tagjainak csatlakozását a saját fennhatósága alá. Júnisz meggyilkolása körülményeinek vizsgálata még nem ért véget. Abdel-Dzsalíl kijelentette sajtóértekezletén, hogy „aki a forradalom híve, nem követ el ilyet, főleg nem ilyen kritikus időszakban”. A felkelők szombaton elfoglalták a Tripolitól 80 kilométerrel délre fekvő, stratégiai jelentőségű Bir el-Ganám városát – közölte több felkelőparancsnok is az AFP-vel. A hírügynökség tudósítója kora délután a távolból annyit tudott megállapítani, hogy a városban elült a csatazaj.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.