Alacsony kamatot szeretne Lagarde

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde a gazdaság mai problémáinak kezelésére az enyhe pénzügypolitika, mindenekelőtt az alacsony kamat politikájának folytatását javasolta hét végi felszólalásában a központibank-vezetők éves konferenciáján, az amerikai Jackson Hole üdülőhelyen.

MNO
2011. 08. 28. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanácsát elemzők szerint az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, Jean-Claude Trichet-nek szánta, Trichet azonban nem tűnt elérteni a célzást. Felszólalásában Európa egyik legfontosabb eredményének nevezte az inflációs várakozások „lehorgonyzását”, aminek érdekében az EKB az idén már kétszer emelte alapkamatát, összesen fél százalékponttal 1,50 százalékra.

Egyebekben Lagarde-hoz hasonlóan Trichet is úgy vélte, hogy az Egyesült Államokban épp úgy, mint Európában és a többi fejlett térségben, ma a legnagyobb gond a sok adósság és a renyhe gazdasági növekedés együttese. Hozzátette: Európában növeli a nehézséget a kormányzás problémája. „A földrész intézményeinek átszabása összetett folyamat, itt a történelmet látjuk alakulása közben” – mondta az EKB elnöke.

Sürgette az euróövezeti országokat a szerinte túlzott munkaügyi és szolgáltatási szabályozás reformjára, általában a válságellenes intézkedések végrehajtására, köztük az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) kölcsönkerete már elhatározott növelésének jóváhagyására. Úgy vélte, az európai bankoknak meg kell erősíteniük tőkemegfelelési mutatójukat, de kijelentette: likviditási válság nem lehetséges az EKB rendkívüli refinanszírozási műveletei miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.