Anglia: eddig több mint 1400 embert állítottak bíróság elé

Eddig több mint 1400 ember állt bíróság elé a hónap eleji zavargásokkal összefüggésben Angliában – közölte kedden a brit igazságügyi minisztérium. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/804695" target="_blank"><strong>• A volt kormányfő úgy véli, elidegenedett a fiatalság</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca szerint közülük 157 embert ítéltek el, 327-et óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, és 800-an továbbra is őrizetben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a bíróság elé kerültek 62 százaléka marad őrizetben, holott ez az arány általában 10 százalék.

A rendbontások idején randalírozók üzleteket fosztottak ki, épületeket gyújtottak fel, és öt ember életét vesztette. A londoni rendőrség tiltakozik azon vádak ellen, amelyek szerint a rendőrök olyan utasítást kaptak volna, hogy minden esetben azt javasolják, tartsák őrizetben a gyanúsítottakat, és senkit se engedjenek óvadék ellenében szabadon.

A The Guardian című brit lap keddi számában olyan dokumentumot idézett, amely állítólag a rendőröknek a zavargások alatt kiadott utasításokat tartalmazta. A dokumentum szerint a rendőrség „stratégiai döntést hozott, hogy minden esetben szorgalmazzák az őrizetben tartást a rendőrőrsön és később a bíróságon is”.

A lap szerint ez az utasítás megmagyarázhatja, hogy miért nem érték be figyelmeztetéssel a kisebb bűncselekmények elkövetőinek esetében, illetve miért nem helyezték óvadék ellenében szabadlábra azt a 23 éves férfit, aki 3,50 font értékben lopott ásványvizet. A londoni rendőrség tagadja, hogy ilyen utasítást adott volna ki. Szóvivőjük közölte: az igazságügyi tárca frissen közzétett adatai is ezt bizonyítják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.