Augusztusban haltak meg legtöbben

Idén augusztusban vesztette életét a legtöbb amerikai katona Afganisztánban azóta, hogy már csaknem tíz éve háborúban állnak a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők a szélsőséges iszlamista felkelőkkel.

MNO
2011. 08. 30. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban az AP amerikai hírügynökség adatai szerint összesen 66 amerikai katona halt meg Afganisztánban, eggyel több, mint tavaly júliusban. A magas halálozási arány főként az augusztus 6-i helikopteres incidensnek tulajdonítható, amelyben harminc, többségében a haditengerészet Navy SEAL nevű elit alakulatánál szolgáló katona vesztette életét.

Az egyik tűzharcba keveredett felderítő csapat segítségére siető Chinook helikoptert tálib felkelők lőtték le. A helikopterszerencsétlenségben meghalt fegyvereseken kívül 23 amerikai katonát a dél-afganisztáni Kandahár és Hilmend tartományokban, 13-at pedig Kelet-Afganisztánban öltek meg. A 66 amerikai áldozaton kívül augusztusban még a NATO 14 katonája esett el: négy francia, két brit, egy-egy új-zélandi, ausztrál és lengyel, valamint öt még nem közölt nemzetiségű katona.

Bár a koalíciós erők jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a lázadókat kiűzzék dél-afganisztáni erődítményeikből, még mindig számos erőszakos cselekmény történik országszerte. Ebben az évben eddig a nemzetközi erők összesen 403 katonája esett el a közép-ázsiai országban.

Az amerikai hadsereg egyébként már megkezdte a kivonulást. Barack Obama amerikai elnök 33 ezer amerikai katona visszahívását rendelte el 2012 nyaráig, s ebből tízezer fegyveres már idén elhagyja Afganisztánt, ahol a tervezett csapatkivonások után körülbelül 68 ezer amerikai katonai fogja segíteni az afgán biztonsági erők munkáját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.