Ausztráliának van egy szomorú oldala is

Tovább romlott az ausztráliai őslakosok helyzete, ami az egészségügyet, a börtönnépességen belüli arányukat és a gyermekkel való rossz bánásmódot illeti – derült ki csütörtökön a kormány megbízásából elvégzett felmérésből.

MNO
2011. 08. 25. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őslakosokat sújtó egyenlőtlenségekkel foglalkozó kormánybizottság éves jelentése szerint a 45 tanulmányozott mutatóból csak tíznél sikerült javulást elérni. Tizenhét másik mutató – közöttük a börtönnépességen belüli arány és a betegségek előfordulása – nem javult, sőt inkább romlott.

Az őslakos gyermekek esetében a lakosság többi részéhez képest hétszer nagyobb a kockázata annak, hogy szexuális visszaélés vagy elhanyagolás áldozatai lesznek. Az adatok alapján minden ezer közül 37-tel bántak rosszul tavaly, szemben a tíz évvel azelőtti tizenöttel. Az őslakos nők körében 59 százalékkal nőtt a börtönben ülők aránya a tíz évvel korábbihoz képest, míg a férfiaknál ez a növekedés 35 százalékos volt.

A börtönben ülő őslakosok száma tizennégyszer magasabb, mint a többi ausztrálé. A többi fiatalhoz viszonyítva a fiatal őslakosok körében 23-szor nagyobb az esély arra, hogy börtönbe kerülnek, jóllehet a közülük bebörtönzöttek aránya alacsonyabb, mint korábban.

Az őslakosok és a lakosság többi része között tovább nőtt a szakadék a keringési, a vese- és a cukorbetegség előfordulása tekintetében is. Csak néhány területen mutatkoznak a javulás jelei. Ezek a foglalkoztatottság, az oktatás és az ingatlan birtoklása, bár ez a tendencia a lakosság egészére jellemző.

A 22 milliós népességen belüli 575 ezer őslakos születéskor várható élettartama a férfiak esetében 11,5, a nők esetében 10 évvel alacsonyabb az ausztráliai átlagnál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.