Az egész várost ellepte a paradicsom + Képek

Csaknem negyvenezer ember részvételével rendezték meg szerdán egy spanyol kisvárosban, Bunolban a hagyományos paradicsomcsatát, a Tomatinát, amelynek alkalmával a település utcáit piros lé borítja be.

MNO
2011. 08. 31. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esemény az idén is a világ minden sarkából vonzott látogatókat az Egyesült Államoktól Japánig. Fiatalok tömegei zarándokoltak a Spanyolország keleti részén, Valenciától negyven kilométerre fekvő tízezres városkába.



A hagyományosan augusztus utolsó szerdáján rendezett Tomatina 11 órakor kezdődött, öt kamion hozzávetőleg 120 tonna paradicsomot szállított Bunol utcáira. A legtöbben már órákkal korábban elkezdtek gyülekezni, a paradicsomcsata biztonsága felett kétszáz rendőr és civil őrködött.



A paradicsomdobálás ezúttal is egy órán át tartott, a résztvevők ezek után segítettek a takarításban. A Tomatina százezer eurójába kerül a bunoli városvezetésnek, ebből 30 ezret fordítanak a paradicsomok megvásárlására. A bevétel azonban jócskán meghaladja a költségeket.



(Fotók: Reuters)

A paradicsomcsata hagyománya 1944-ig nyúlik vissza, helyi fiatalok kezdtek akkor dobálózni a zöldséggel. A városvezetés azonban csak 1957-ben engedélyezte, hogy évről évre megrendezzék, addig „tiltott” esemény volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.