Az első nő, aki palack nélkül is felmászott mindenhová

Felért a Himalája K2 nevű csúcsára Gerlinde Kaltenbrunner osztrák hegymászónő. Ezzel ő az első nő, aki oxigénpalack nélkül hódította meg a Föld valamennyi „nyolcezres” hegycsúcsát – jelentette be menedzsere Bécsben.

MNO
2011. 08. 23. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaltenbrunner az expedícióban részt vevő három társával kedden helyi idő szerint fél kettőkor indult el 8300 méter tengerszint feletti magasságban lévő táborukból – számolt be róla az APA osztrák hírügynökség. Kaltenbrunner este fél hét tájban ért fel a 8611 méter magas K2-re, a világ második legmagasabb hegycsúcsára.

A felső-ausztriai születésű, Németországban élő Gerlinde Kaltenbrunner előzőleg hatszor próbálkozott eredménytelenül a pakisztáni hegycsúcs megmászásával. Ezúttal több mint két hónapon át volt úton. A K2-essel Kaltenbrunner a tizennegyedik és egyben az utolsó nyolcezer méter feletti csúcsot is megjárta. Rajta kívül a dél-koreai Oh Eun Szun és a spanyol Edurne Pasaban hegymászónők jártak még valamennyi nyolcezresen, ők azonban útjuk egy részén oxigénpalackot használtak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.