Az Ikvába vezetik az esővizet

Elkészült 67 millió forintos összköltségből, európai uniós támogatással a csapadékvíz-elvezető rendszer a Győr-Moson-Sopron megyei Pereszteg esőzések okozta áradásoktól legveszélyeztetettebb részén.

MNO
2011. 08. 24. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tervezik a beruházás folytatását – mondta Sellei Tamás polgármester a szerdai átadás alkalmából. A következő fejlesztési ütem megvalósításához is pályázni akar az 1400 lakosú község önkormányzata – fűzte hozzá a községvezető.

A most átadott beruházást az tette lehetővé, hogy 57 millió forint támogatást nyert el a település a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. A fennmaradó 10 millió forintot saját erőből fedezték. A rendelkezésre álló forrásból a község dél-nyugati részén, a kül- és a belterület határán 850 méter nyitott övárkot építettek, amely a dombok felől érkező csapadékvizet az Ikvába vezeti. Így elhárul annak a veszélye, hogy a lezúduló víz betódul lakott területre.

Emellett 1600 méter hosszan zárt csatornás árokrendszert is kialakítottak. A létesítménybe víznyelőkön keresztül jut be a felszíni víz, amelyet a csatornarendszer az Ikvába vezet. További 300 méteren nyitott földárkot újítottak fel a projekt keretében. A beruházás eredményeként a település csapadékvíz-rendszerének egyharmadát sikerült rendbe tenni. A munkát pályázati támogatással folytatni akarják. A képviselő-testület már megvitatta, hogy a következő fejlesztési ütem mely utcákat érintsen – közölte a polgármester.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.