Az MNB is támogatja a pénzhamisítás elleni harcot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) készülékenként maximum 20 ezer forinttal támogatja a kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalkozásokat a legmodernebb bankjegyvizsgáló UV–AC lámpák beszerzésében – mondta Ferenczi Barnabás, a jegybank készpénz-logisztikai igazgatója a szerdai budapesti tájékoztatón.

MNO
2011. 08. 31. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen kedvezőtlen nemzetközi összehasonlításban a pénzhamisítás magyarországi helyzete, egymillió valódi bankjegyre 2007–2010 átlagában 26 hamis pénz jutott, szemben a 8 darabos cseh, a 3 darabos román vagy a 17 darabos lengyel átlaggal.

A hagyományos, úgynevezett egyfénycsöves UV–A vagy UV–C lámpák már nem biztonságosak, mert a hamisítók olyan fóliaimitációs hamis pénzt gyártanak, amelyek az egycsöves lámpákat megtévesztik – jelezte Ferenczi Barnabás.

Az MNB igazgatója közölte: a legmodernebb, kétfénycsöves UV–AC lámpák beszerzésének támogatására a készülék nettó árának 60 százalékát, maximum 20 ezer forintot juttat az MNB a kiskereskedelmi, vendéglátó-ipari, illetve egyéni vállalkozásoknak. Ezek a készülékek így 6400–49 950 forintba kerülnek a felhasználóknak (a drágább készülék jóval hosszabb élettartamúak), de már a legolcsóbb is kiszűri a hamisítványokat.

A program révén az MNB az ország 26 pontján 36 forgalmazóval kötött már megállapodást, s a program október végi határidejéig 2000-2500 UV–AC lámpa kerülhet a felhasználókhoz. A jegybank pénzügyi támogatási kerete 50 millió forint.

Ferenczi Barnabás elmondta azt is, hogy hamisítványok okozta 80 millió forintos kárnál aggasztóbb, hogy a hamisítványok miatt a forint iránti bizalom rendülhet meg, ami az állam iránti bizalom megrendülését is jelentheti, ezért kell minden eszközzel küzdeni a hamisítók és a hamisítványok ellen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.