Az olaszok „leminősítették” a minősítőket

Az olasz tőzsdefelügyelet (Consob) felszólította a Moody’s és a Standard and Poor’s hitelminősítőket, hogy tartsák be az európai szabályokat.

MNO
2011. 08. 24. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben a két hitelminősítőnél lefolytatott vizsgálatból ugyanis a Consob szerint az derült ki, hogy nem az európai szabványok alapján végzik a munkájukat. Ezt a felügyelet megírta az európai uniós tőkepiaci felügyeleti szervnek, az ESMA-nak is. A Fitch üzleti gyakorlatát még vizsgálja a Consob.

A Consob az elmúlt hetekben megbeszéléseket folytatott a Moody’s és a Standard and Poor’s képviselőivel néhány korábbi ügyről, miután a pénzügyi felügyelet vezetője veszélyesnek minősítette a hitelminősítőket „a temérdek érdekellentét, az áttekinthetetlen munkamódszer, a rengeteg elkövetett hiba miatt, és azért, mert nem függetlenek”.

De nagyító alá veszi a két hitelminősítő tevékenységét az olasz igazságszolgáltatás is: milánói irodáikban az ügyészség iratokat foglalt le azzal a feltételezéssel, hogy megalapozatlan volt az olasz bankszektorról korábban megfogalmazott negatív vélemény. A hitelminősítőkkel kapcsolatban felmerült a piaci manipuláció és az információkkal való visszaélés gyanúja is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.