Az orosházi kenyér dicsérete

Valószínűleg csak a gasztronómia múltja iránt érdeklődők tudják, hogy az 1800-as években az orosházi kenyér híre a makói hagymával és a szegedi paprikával vetekedett. Nem véletlenül rendezik meg Orosháza–Gyopárosfürdőn minden év augusztus 20-án az európai kenyérünnepet.

MN
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosházi kenyér története szinte a népmeséket idézi. Volt egyszer egy szegény molnárlegény, bizonyos Gémes Ferenc… Mindszenten született, és feltehetőleg az 1880-as évek második felében érkezett Orosházára. Azt beszélik, akkoriban még a nevét sem tudta leírni. Az éles észjárású fiatalember azonban értett a mesterséghez, feleséget is jól választott, módos családból. A munkával és tanulással töltött hosszú évek eredményeként előbb boltot nyitott, majd saját malmot épített. A századelőn a történelmi Magyarország 57 városában, Késmárktól Brassóig működött Gémes-féle kenyérsütöde. Az orosházi kenyér még a párizsi világkiállításra is eljutott, sőt aranyéremmel tért haza onnan.
A Gémes-féle cégbirodalom pár év múlva szomorú véget ért – de ez már egy másik történet. Az üzemekben dolgozó mintegy félezer asszony, a szakma minden csínját-bínját kitanuló pékmesterek tudásának és nem utolsósorban a Dél-Tiszántúlon termelt, kiváló minőségű, magas sikértartalmú búzának köszönhetően Orosháza továbbra is a magyar kenyér „fővárosa” maradt. Az ottani pékek ma is ismerik a jó kenyér titkát: kemencéikből ropogós héjú, foszlós veknik kerülnek a családok asztalára.
A város önkormányzata 1997 óta rendez nagyszabású fesztivált a XX. század elején világhírűvé lett orosházi kenyér rangjának, hírének visszaállítására, a helyi hagyományok újjáélesztésére. A kenyérünnep 2002-ben nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: a szakmai konferenciára a hazai pékek mellett Romániából, Csehországból, Ausztriából, Svédországból és Franciaországból érkeztek a résztvevők, összesen mintegy 150-en. Ugyanezen évben szabadtéri kemence épült a strand területén, amelyet 2004-ben másik kettő váltott fel. Azóta minden esztendőben augusztus 20-án itt süti a langallót, a szalonnás-tejfölös lángost, cipót és kenyeret mindenféle formában – a középkori pékek munkáját is felidézve – a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje.
Most szombaton, a VIII. Európai kenyérünnepen egész nap szórakoztató programok is várják a vendégeket, kicsiket és nagyokat. (Pénteken nem marad el a hagyományos szakmai konferencia sem, amelynek ezúttal az orosházi Petőfi Kulturális Központ ad otthont.)
A „pékek utcájában” kóstolóval egybekötött termékbemutatót tartanak, valamint sütőipari különlegességekkel és díszmunkákkal versenyeznek a pékmesterek. A kínálatot gyermekfoglalkozások, kirakodóvásár és szépségverseny színesítik. A fesztivál sztárvendége lesz Márió, a harmonikás, Koós János és SP is, este pedig Demjén Ferenc ad élő koncertet, majd parádés tűzijáték és lézershow zárja a napot.
Infó: www.gyoparosfurdo.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.