Az ország nagy részén bordó riasztás van érvényben

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország egyes részein már sötétbordó, a hatfokozatú skálán negyedik szintű riasztás van érvényben – közölte csütörtökön a tisztiorvos Facebook-oldala a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) térképe alapján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804239" target="_blank"><strong>• Vörös riasztás Magyarország délkeleti részén</strong></a>

MNO
2011. 08. 25. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sötétbordó színű riasztás van érvényben például Pécs, Szekszárd, Kecskemét és Debrecen környékén. Ezeken a területeken naponta köbméterenként kétszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Emellett az ország túlnyomó részére bordó, vagyis harmadfokú riasztást adtak ki. A levegő pollenkoncentrációja ezeken a területeken is nagyon magasnak számít, minden allergiásnál heves tüneteket okoz.

A tisztiorvos Facebook-oldalán megtekinthető térkép szerint azokon a területeken, ahol nem bordó vagy sötétbordó, még ott is vörös, azaz másodfokú riasztás van. Ilyen területek: Szombathely, Tatabánya, Salgótarján és Békéscsaba térsége. Ezekben a régiókban is magas a levegő pollentartalma, amely az allergiásoknak szintén tüneteket okoz.

A kánikula miatt még a múlt hét végi értékekhez képest is tovább nőtt a légtér parlagfűpollen-terheltsége, illetve az ebből fakadó egészségügyi kockázat. Továbbá amíg nem lesz tartós esőzés, addig a következő hetekben is növekedő, illetve hasonlóan magas parlagfűpollen-koncentráció várható – olvasható a tisztiorvos Facebook-oldalán. A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján (oki.wesper.hu) és az ÁNTSZ weblapján, valamint a tisztiorvos Facebook-oldalán.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.