Az RMDSZ kezében marad az egészségügyi tárca

A szövetség vezetőinek legtöbb 15 napon belül javasolniuk kell egy új miniszterjelöltet, a nevesítésről a koalícióban tárgyalnak, majd Traian Basescu államfő elé terjesztik a javaslatot – közölte a miniszterelnök. Szerinte a következő két hétben megtalálják Cseke Attila utódját.

MNO
2011. 08. 06. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emil Boc, megfogalmazása szerint, „civilizáltan és tisztességesen” elbeszélgetett Cseke Attilával, és megköszönte neki egészségügyi miniszteri tevékenységét. Azt is mondta, hogy partnerek maradnak, együttműködnek a továbbiakban is vele, mert azon kevés miniszterek közé tartozott, akiknek volt bátorságuk frontálisan szembemenni a rendszer gondjaival. A lemondás egyoldalú gesztus, és akként kell kezelni – mondta Boc kifejtve, hogy a költségvetés kiigazításakor a gazdasági növekedés folytatása volt a prioritás.

Mint ismeretes, Cseke Attila egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy lemond, mert elégedetlen a költségvetés-kiigazításkor a tárcájának juttatott összeggel, melyről megkérdezése nélkül tárgyaltak. Emil Boc kormányfő próbálta ugyan megnyugtatni és azt ígérte, több pénzt kap majd októberben, az újabb költségvetés-kiigazításkor, de Cseke Attila nem engedett, mi több, kifogásolta a diszkriminatív bánásmódot a Demokrata Liberális Párt által vezetett országos egészségbiztosítóhoz képest.

Egyébként a miniszter még július 13-án közölte, hogy a költségvetés-kiegészítéskor négymilliárd lejre lesz szüksége, és hogy a legnagyobb gond az Országos Egészségbiztosító Pénztárnál mutatkozik, ahová az igényelt összeg háromnegyedét szánják. Ehhez képest a költségvetés kiigazításakor az Egészségügyi Minisztériumon keresztül csak 341 millió lejt utaltak ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a tartozások kifizetésére.

Az RMDSZ vezetőségének tagjai telefonon egyeztethetnek a leendő egészségügyi miniszter személyéről, hiszen a legtöbb vezető szabadságát tölti, és nem tudna részt venni az Állandó Tanács ülésén jövő héten – nyilatkozták RMDSZ-en belüli források.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.