Az új közoktatási törvény visszaadja a nevelő funkciót + Képriport

A jövőre életbe lépő közoktatási törvény egyik nagy erénye a pedagógusok becsületének visszaadása – jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézményben szerdán tartott megyei tanévnyitó ünnepségen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/806906" target="_blank"><strong>• Közoktatás: Kósa Lajos is megtette a maga javaslatát</strong></a>

MNO
2011. 08. 31. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a fogyatékos gyermekeket is oktató intézmény tanévnyitóján arról beszélt, hogy ha vannak is kudarcok az iskolákban, ha nap mint nap fáradtan térnek is haza a pedagógusok, mindig képesnek kell lenniük az újrakezdésre. Hozzátette: ez az erő már csak azért is fontos, mert ha az iskolákban rend, fegyelem és kemény munka tapasztalható, akkor Magyarország ismét dolgos, eredményes és virágzó ország lesz.

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta: e cél jegyében látott hozzá a kormány tavaly nyáron az új közoktatási törvény kimunkálásához, majd bejelentette: szerda délelőtt elfogadták a törvény alapkoncepcióját. Az ünnepségen összegyűlt pedagógusoknak címezve mondandóját úgy fogalmazott: bizonyára kíváncsiak rá, hogy mi fog történni jövő szeptembertől, az új törvény életbelépése után.

Egyebek mellett elmondta, hogy a jogszabály visszaadja az iskoláknak a nevelő funkciót, és ezt a célt a nevében is hordozza majd. Új nemzeti alaptanterv készül kevés választható tankönyvvel, megszűnik a tanárok megalázó helyzete, s nő a megbecsülésük a szakmai, jogszabályi és anyagi háttér megteremtésével. Az államtitkár azt mondta, hogy remélhetőleg ismét „gyémántcsiszolónak” érezhetik majd magukat az oktatók, míg a szülőket a nevelésben való partnerségre és a gyermekeikkel esténként folytatott nagy beszélgetésekre kérte.

Szabó István, a Pest megyei közgyűlés alelnöke (Fidesz–KDNP) köszöntőjében azt emelte ki, hogy az elmúlt húsz évben még soha nem volt ilyen nehéz a tanévkezdés, mint most, de szerinte nincs idő a kétségekre.

Fördős Attila, Vác polgármestere (független) egyebek mellett arról szólt, hogy noha különböző fenntartású intézmények működnek a városban, nagy öröm, hogy ezek az intézmények kiválóan megférnek egymás mellett.

A megyei tanévnyitó helyszínén megjelentek a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom képviselői is, és az épület bejáratánál a szavaik szerint „ámokfutást” végrehajtó Hoffmann Rózsát „negatív mesehősként” ábrázoló kartonfigurát állítottak fel. Rögtönzött sajtótájékoztatójukon azt mondták: az új, elhibázott közoktatási törvény csak a diákok túlterhelésére és a tanárok leépítésére jó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.