Az új vezetéssel is jó kapcsolatokra törekszik Kína

A Kína és Líbia közötti gazdasági kapcsolatok, az afrikai országban folyó kínai beruházások, különösen az olajipari területeken mindkét fél számára előnyösek, így fenntartásuk közös érdek – mondta Ven Csung-liang, a kínai kereskedelmi minisztérium külkereskedelmi osztályának vezető-helyettese egy keddi sajtótájékoztatón Pekingben.

MNO
2011. 08. 23. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a líbiai felkelők által irányított olajvállalat, az AGOCO egyik vezető beosztású alkalmazottja úgy nyilatkozott, hogy az orosz és kínai vállalatok elveszíthetik szerződéseiket, miután országaik korábban nem voltak hajlandók támogatásukról biztosítani a Kadhafi-ellenes erőket. A kínai külügyminisztérium már hétfőn közleményben tájékoztatott, hogy Peking tiszteletben tartja a líbiai emberek akaratát és reményét fejezte ki, hogy az észak-afrikai országban hamar stabilizálódhat a politikai helyzet.

A Hszinhua kínai hírügynökség múlt heti tájékoztatása szerint a líbiai felkelők még arról biztosították Kínát, hogy teljesítik az érvényben lévő szerződéseket és kérésüket fejezték ki, hogy az ázsiai ország vegyen részt Líbia újjáépítésében. A kínai kereskedelmi minisztérium adatai azt mutatják, hogy mintegy 50 különböző projektben vesz részt Líbiában, 18,8 milliárd dollár összértékben. A felkelés kitörése előtt Líbia olajkitermelésének 3 százalékát szállította az ázsiai országnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.