Az uzsorások rászálltak a közmunkásokra

<p>Az uzsorások „rászívták magukat” a közmunkaprogramokban részt vevő emberekre. Fizetés idején már megjelennek a nagy fekete autók. Pócs János szerint megoldást kell találni a kialakult helyzetre. Jászapáti polgármestere az MNO-nak elmondta: az érintett emberek mögött állnak, már több fajsúlyos családot sikerült kivonni a rendszerből. Szerinte csak az ő településén 80-100 millió forint van kint az uzsorásoknál.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/805420" target="_blank"><strong>• Minimum 57 ezret keresnek majd </strong></a></p>

Lippai Roland
2011. 08. 24. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem azt szeretném, hogy ne legyen közmunkaprogram, de meg kellene változtatni a jelenlegi helyzetet – mondta el az MNO-nak Pócs János. Jászapáti polgármestere szerint jelenleg a közmunkáért járó fizetés nem a munkavégzők és azok családjainak ad lehetőséget, hanem az uzsorások gazdagodnak meg e pénzekből. A politikus szerint a helyzet nagyon rossz, mindenképpen be kellene avatkozni. Kérdésünkre elmondta: még mindig csak a felszínét kapargatja az állam az uzsoraproblémának. Ha beleölünk a programba százmillió forintot, akkor annak a pénznek megfelelően kellene hasznosulnia, másképpen semmi értelme – tette hozzá Pócs János, aki problémásnak nevezte a munkamorál hiányosságait is. Jelenleg 135 ember foglalkoztatását oldjuk meg így, többen a konyhákon, vagy az önkormányzatnál dolgoznak – említette meg a polgármester. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy vannak, „akik este eldobják a szemetet és reggel azt szedik fel”. Az ő munkamoráljukon nagyban ront az a tudat is, hogy a fizetési időben megjelenik a nagy fekete autó – hívja fel a figyelmet a városvezető, akit már értek fenyegetések, ennek ellenére elszánt ellensége ennek a problémának.

Pócs elmondása szerint sokszor beszélget az érintettekkel, arra biztatva őket, hogy osszák be a pénzt, bármilyen kevés is, vagy ha már uzsoraügybe keveredtek, akkor csak annyit adjanak vissza, amennyit kölcsönkértek. Az önkormányzat és a rendőrség velük van, több fajsúlyos családot már sikerült „kiiktatni” – hívja fel a figyelmet a polgármester.

A rendőrség ismertetése szerint 98 ügyben folyik eljárás uzsorások ellen. A legtöbb, 27 ügy Borsod megyében zajlik, utána Szabolcs (20) és Szolnok megye következik (10).

Megdöbbentő történetekről szólnak a beszámolók. Volt olyan asszony, aki 12 év alatt 5 millió forintott „fizetett vissza”, miközben az alapkölcsön 50 ezer forint volt.

A Taktaközben sértettek arról beszéltek, az is előfordult, hogy baleset-biztosítással rendelkezőket arra kényszerítettek, vágják le egyik ujjukat. Szabolcs megyében az sem ritka, hogy a fizetni nem tudó adóst eladják csicskának, de az is megtörténik, hogy gyermekeiket prostitúcióra kényszerítik – mondták kisebbségi vezetők, akikhez gyakran fordulnak panasszal a helybeliek. Csak annyit tudnak segíteni, hogy a rendőrséghez irányítják őket. Ha az adósnak van értéke, ingatlana, azt elveszik – adta hírül korábban az MTI.

Pócs János szerint ez a szám – a rendőrség által közölt adat – irreális. Szerinte csak a tízezer fős Jászapátin 80-100 millió forint van kint az uzsorásoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.