Bántalmazták és megerőszakolták a gyermekfoglyokat

A Moammer Kadhafihoz hű líbiai fegyveresek gyermekfoglyokat erőszakoltak meg, a felkelők pedig külföldi zsoldosokat tartottak fogva, és szintén gyerekeket bántalmaztak a fél éve tartó polgárháborúban – állapította meg az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet, amely pénteken mindkét felet tisztességes bánásmódra szólította fel a foglyaikkal kapcsolatban. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805885" target="_blank"><strong>• Magyarország kész részt venni egy szabad ország megteremtésében</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805819" target="_blank"><strong>• A volt külügyérről készült fotókat nézegette a bukott vezető</strong></a>

MNO
2011. 08. 26. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni központú szervezet líbiai küldöttsége szemtanúk és túlélők beszámolóira alapozva fogalmazta meg aggályait. Bár a felkelők ígéretet tettek arra, hogy nem fogják megismételni a Kadhafi-rezsim emberi jogi visszaéléseit, az AI több ilyen jellegű súlyos ügyet is felderített.

Egy név nélkül nyilatkozó fiú, aki önkéntesként jelentkezett Kadhafi fegyveresei közé, az AI-nek elmondta, hogy miután a NATO-bombázások miatt elmenekült egy összecsapás helyszínéről, hátrahagyva a fegyverét, a lázadók elfogták és közvetlen közelről térden lőtték. „A földre estem, de ők tovább ütötték az arcom és a testem a fegyverük tusával” – mesélte a fiú.

Az AI megfigyelői egy börtönnek használt iskolában is jártak, ahol a felkelők 125 embert tartottak fogva egy olyan kicsi teremben, hogy a raboknak még mozogni vagy nyújtózkodni sem volt terük. Noha a felkelők azt állították, a foglyok kadhafista zsoldosok, többükről kiderült, hogy valójában Fekete-Afrikából érkezett vendégmunkások, akiket a munkahelyükön, a bőrszínük miatt tartóztattak le.

A vizsgálóbizottság birtokába jutott információk arra is bizonyítékul szolgálnak, hogy Tripoli hírhedt börtönében, az Abu Szalimban több nemi erőszak is történt, amikor a fegyintézet a Kadhafi-párti erők irányítása alatt állt. Két fiú azt mondta a cellatársainak, hogy egy őr többször is megerőszakolta őket. Más fogvatartottak arról meséltek, hogy az őrök husángokkal és gumibotokkal ütlegelték őket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.