Bányarémek kerestetnek

A legszebb bányamanót és bányarémet is keresik a 3. Bányarém Fesztiválon szombaton és vasárnap Salgótarjánban, a nógrádi megyeszékhelyen az egykori bányászvárosok képviselői csilleemelésben és csillekeréktartásban mérhetik össze erejüket.

MNO
2011. 08. 31. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton tárlatvezetést tartanak a salgótarjáni föld alatti bányamúzeumban, a Nógrádi Történeti Múzeumban pedig Bányászkobakok evolúciója címmel nyílik kiállítás – mondta az MTI-nek szerdán Simon Lajos, a József Attila Művelődési és Konferencia-központ igazgatója.

A múzeumban bányamanóképzés is lesz gyerekeknek. A kicsik ismertetőt kapnak a régi bányászatról, a hallottakat játékosan, rajzos formában meg is jelenítik múzeumpedagógusok segítségével, így szereznek tanúsítványt bányamanóságból.

A nógrádi szénbányászatot digitális képeken elevenítik meg a művelődési központban, ahol bemutatják a Central Europe ReSource projektet is. Az öt országból álló konzorcium célja az egykori közép-európai bányarégiók és bányavárosok fejlesztése, Salgótarján – egyedüli magyarországi résztvevőként – két éve csatlakozott a projekthez. Ennek keretében készült el a Bánya a lábunk alatt elnevezésű belvárosi emlékmű, amelyet szombaton adnak át. A háromszor három méteres, járható üvegfödémmel lefedett, föld alatti bemutatóhely bányarészletet ábrázol dolgozó vájárral és a bányászatra jellemző eszközökkel.

A délutáni versenyen derül ki, ki Magyarország legerősebb bányásza. A salgótarjáni szervezők egykori bányászvárosok sportegyesületeinek küldtek meghívót a vetélkedőre. Eldől, ki tudja legtöbbször felemelni a bányamúzeumból kölcsönkért 450 kilós csillét. Szeneszsákokat és különböző súlyú kőgolyókat kell majd felpakolni meghatározott magasságokba, csillekereket kell tartani. A versenyszámok között lesz egy nyolc tonnás markoló 20 méteres távolságra való elhúzása, és egy 350 kilós traktorkerék ötszöri, minél gyorsabban történő átforgatása is.

Fényfestés is várja a bányarémfesztivál résztvevőit, akik úgy láthatják Salgótarjánt, ahogy eddig még soha. Egy diaprojektcsapat kivetítők segítségével színezi át a belvárost.

Vasárnap a bányászételek főzőversenyét rendezik meg, délután pedig Guinness-rekordot akarnak felállítani Salgótarjánban, ám ennek részleteiről Simon Lajos csak annyit mondott: „biztos, hogy rekord lesz, mert nincs ilyen Magyarországon”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.