Bármelyik utcában elkaphatnak a gladiátorok + Képek

2000 év élményeit kínálja Szombathely városa augusztus utolsó hétvégéjén. A vasi megyeszékhelyre látogatóknak különleges időutazásban lehet részük, ha tógát öltve belevetik magukat a gladiátorok, rabszolgák, legionáriusok forgatagába. Az immáron 12. alkalommal megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevál igazi csemegéket kínál a már rutinos karneválozók számára is.

Pálffy Renáta
2011. 08. 24. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több évezredes múlttal bíró városban augusztus 26. és 28. között az ókor és a középkor évszázadai elevenednek meg. Az idelátogatók jelmezt öltve maguk is római kori polgárokként bolyonghatnak a város utcáin és terein, változatos programok között válogatva, de a középkori nomád életmódból is kaphatnak ízelítőt. Több mint húsz helyszínen csaknem 300 programot kínálnak az érdeklődőknek: nem maradhat el az Öreg Város Vására (Forum et Mercatus), ahol többek között fazekas, fafaragó, bőrdíszműves és ékszerkészítő mesterek egyedi munkáit lehet megcsodálni és megvásárolni. A Karneválszínház (Teatrum Savarienses) – mely szintén emblematikus része a rendezvényeknek – idén egy modern darabbal készült. A Könnyű préda című komédiában egy éppen megözvegyült középkorú szépasszony kalandjait követhetjük nyomon Udvaros Dorottyával a főszerepben. A színházkedvelőknek azonban nem árt alaposabban tanulmányozniuk a programfüzetet, hiszen a Művészetek Utcájában, az evangélikus templomban és a Romkertben is találhatnak kedvükre való előadást.



A Fő tér lesz idén is a rendezvény centruma, ahol a Vesta Templom őrzi majd a karnevál lángját, mely csütörtök este lobban fel, majd vasárnap est huny ki. Ugyanitt a Fórum Színpadon a világzene, a dzsessz és a swing egyaránt helyet kap, olyan fellépők mellett, mint Nikola Parov és Herczku Ági, vagy a Balkan Fanatik. A Történelmi Témaparkban germán harcosok és római gladiátorok mindennapjaiba csöppenhetünk bele, de megelevenedik a római és a hun háborúk időszaka, valamint a kalandozó magyarok csatái is. A hagyományőrző egyesületek előadásai közül nem hiányozhat Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora sem. E színes kavalkádban bizonyára sokaknak jól fog esni, ha a Borok Utcájában (Via Vinorum) megkóstolhatnak valamilyen üdítő nedűt, miközben itt is a zenei kínálat széles palettájára készíthetik a fülüket. A déli életérzést azonban nem csak az itt elfogyasztott borok idézhetik meg, a Mediterrán Udvarban táncmulatsággal pezsdíthetik fel az éjszakát a mulatni vágyók. A hagyományos helyszínek között idén is kiemelt szerep jut a Romkertnek, ahol speciális tehetségkutatóval egybekötött rabszolgavásáron vehet részt Pannónia népe.



A korábbi évek népszerű eseményei mellett új helyszínekkel és programokkal is bővül a rendezvény. Mint azt Szommer Ildikó szervező az MNO-nak elmondta, igyekeznek tágítani a programokat, ezt jól mutatja, hogy újabb egyesületek, intézmények, galériák csatlakoztak kísérő helyszínekként a programokhoz. Már az elmúlt héten voltak olyan események, előadások, melyek a hétvégi rendezvényekhez kapcsolódnak. Megválasztották például a karnevál legjobb borát: a 42 nevezett nedű közül egy Deja Vu nevű, keszthelyi, késői szüretelésű, száraz fehér bor lett a nyertes, melyet a Borok Utcájában is meg lehet majd kóstolni. Újdonság továbbá, hogy a borok mellett idén a sörkedvelők is megtalálhatják számításukat Savariában. A Sörtéren megszokott, kedvenc ízeik mellett igazi különlegességekbe is belekortyolhatnak az aranyló ital kedvelői. Ám nem árt az óvatosság, mert itt bármikor lecsaphatnak rájuk a garabonciások, maskarások.



Új látványelemekkel is igyekeznek lenyűgözni a nagyérdeműt, hiszen a hatalmas vásár helyszínéül szolgáló Thököly utcában egy nyolc méter magas és tizenegy méter széles diadalívet is felépítenek, ahonnan még a portyázó legionáriusokat is szemmel lehet tartani – mondta el Szommer Ildikó. A látogatókat a különböző istenek – Bacchus, Mars és Minerva – szobrai is segítik majd az eligazodásban. Igazi kuriózumnak számít, hogy Szombathely egyik kincse, az Iseum (Isis-szentély) – mely tíz éven át zárva volt – most felújított állapotban megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, így Pannónia egyik legjelentősebb szakrális helyszínén láthatják majd több alkalommal is az operarajongók Mozart klasszikus darabját, a Varázsfuvolát.



A karnevál egyik fénypontja várhatóan idén is a fáklyás felvonulás lesz, melyben nyolcszáz fő vesz részt. Az ország minden tájáról érkeznek hagyományőrzők, emellett Olaszországból, Németországból, Ausztriából és Romániából is. Közép-Európa legnagyobb historikus, jelmezes kavalkádjára több mint 100 ezer látogatót várnak, mely egyszerre kínálja a szórakozás és a tanulás lehetőségét, ahol az érdeklődők aktív részesei, alakítói egy ókori, középkori város mindennapjainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.