Barokk díszbe öltözik a Dunakanyar

Július 29-én tizenkilencedik alkalommal szólalnak meg a fanfárok Vác főterén, hogy jelezzék a Váci világi vigalom kezdetét és azt, hogy három napra ismét színpompás barokk forgatag veszi birtokba a belvárost és a Duna-partot. A programkínálat már-már zavarba ejtően gazdag, érdemes elmerülni a műfaji kavalkádban.

MN
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dunakanyar egyik legnagyobb kulturális fesztiválja Mária Terézia 1764-es váci látogatásának emlékét őrzi. Erre az alkalomra emelték Magyarország egyetlen diadalívét, ahogy a váciak nevezik: a Kőkaput. A sors fintora, hogy az uralkodónő egy jóslatra hallgatva nem hajtott át alatta, inkább kikerültette azt. Hogy így történt-e, nem tudhatjuk, az viszont bizonyos, hogy Mária Terézia ezt követően öt napig élvezte a város vendégszeretetét, és ezalatt ünnepségek sorozatával hódoltak neki.
A Váci világi vigalom az idén is méltó módon idézi vissza a barokk pompát. Fő látványosságnak a péntek esti barokk jelmezes felvonulás ígérkezik. A szervezők e napra jelmezversenyt is hirdettek, így aki kedvet érez magában korhű öltözéket készíteni és magára ölteni, időutazásra indulhat a felvonuláson.
A templomokban és a zeneiskolában komolyzenei hangversenyeket is rendeznek. A székesegyházban a Váci Szimfonikus Zenekar és a Szent Cecília Kórus előadását hallgathatja a közönség, a zsinagógában pedig az Antonio Vivaldi Kamarazenekar koncertezik. Az eseményen részt vesznek Vác testvérvárosai, valamint isztambuli zenészek és táncosok előadása is színesíti a programot. Bemutatkoznak a Vácott élő kisebbségek együttesei és a Dunakanyar hangja címet viselő tehetségkutató győztesei.
A családok is számos elfoglaltságot találhatnak a kézműves-foglalkozásoktól a bábszínházi előadásokig. A kirakodóvásáron míves portékákat kínálnak, péntek este a városháza udvarán barokk lakoma várjak az ínyenceket. Ismert előadókból és együttesekből sem lesz hiány: a Március 15. téren Szabó Mariann és Szakcsi Lakatos Béla, a Duna-parti színpadon pedig a Bikini, Varga Miklós és együttese, valamint a Keresztes Ildikó Band gondoskodik a jó hangulatról. Péntek és szombat este utcabál, vasárnap pedig tűzijáték zárja a fesztivált.

Infó: www.vacivigalom.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.