Bejutottak az atomerőműbe

Irán engedélyezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének, hogy felkeresse minden nukleáris létesítményét – közölte Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete kedden.

MNO
2011. 08. 24. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öttagú delegáció, élén Herman Nackaertsszel, a NAÜ főigazgató-helyettesével, a múlt héten öt napon át végezhetett ellenőrzést. Felkeresték a busehri atomerőművet, a natanzi és a fordói atomlétesítményeket, valamint a nukleáris fűtőanyagot gyártó iszfaháni üzemet és a nehézvizet előállító araki gyárat. Emellett Irán „100 százalékos átláthatóságának és nyitottságának” jeléül azt is lehetővé tette a küldöttségnek, hogy ellátogasson az urándúsításhoz szükséges centrifugák új nemzedékét kifejlesztő központba – mondta Szoltaníje.

Teherán eddig a hetvenes évekből származó modellekkel dúsított uránt. Az új centrifugákat fejlesztő központ további alapot ad a nyugati félelmeknek, hiszen a magas dúsítású urán nukleáris fegyverek alapanyagául szolgálhat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megerősítette a látogatás tényét, de nem közölt további részleteket. Nackaerts osztálya felelős azért, hogy biztosítsa: a nukleáris anyagokat nem használják fegyverfejlesztésre.

A NAÜ 2008 óta próbált bejutni egyes iráni atomlétesítményekbe – egészen a múlt hétig hiába. A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek álcázott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul. A nagyhatalmak szankcióikkal folyamatos nyomás alatt tartják az iszlám köztársaságot, amely úgy igyekszik kitérni ez alól, hogy időről időre növeli átláthatóságát. „Nem elég, hogy egyszer egy szökőévben nyitottak” – mondta erről egy európai diplomata. „Meglepődnék, ha radikálisan változtatnának eddigi hozzáállásukon.”

Oroszország az utóbbi időben élénken szorgalmazta a januárban megszakadt diplomáciai tárgyalások újrafelvételét Teherán és a hatok (az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország) között. Moszkva kidolgozott egy részletes tervet Irán atomdossziéjának fokozatos megnyitásáról, amelyet az iszlám köztársasággal szemben érvényben lévő büntető intézkedések enyhítésével ösztönöznének.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.