Bella István nevét viseli a művelődési ház

Bella István (1940-2006) Kossuth-díjas költőről nevezte el felújított művelődési házát és könyvtárát a Fejér megyei Sárkeresztúr; a névadó ünnepséget szombaton tartották Zayzon Mártának, a költő özvegyének, valamint a falu sok lakosának és a szomszédos települések polgármestereinek jelenlétében.

MNO
2011. 08. 06. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A község – ahol a költő gyermekkorát töltötte, s amely díszpolgárává is választotta – a Vidékfejlesztési Minisztérium integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására kiírt pályázatán nyert 46 millió forintos támogatás segítségével újította fel az intézményt – mondta el az ünnepségen Csutiné Turi Ibolya, a falu független polgármestere. Az összesen 54 millió forintos beruházás keretében kicserélték a nyílászárókat, felújították a belső tereket, elvégezték az akadálymentesítést, és szigetelték az épületet, ahol színházterem, két klubhelyiség, könyvtár, olvasóterem és sok program várja a sárkeresztúriakat.

Mindezt a pályázaton nyert támogatás nélkül nem tudta volna megvalósítani az évi 330 millió forintból gazdálkodó, 2550 lelkes, komoly foglalkoztatási gondokkal küzdő falu, a büdzsé több mint felét ugyanis a segélyekre kénytelen kifizetni az önkormányzat. A község polgármestere ezért a pályázat elkészítéséért és benyújtásáért köszönetét fejezte ki elődjének, a független Virág Miklósnak.

A felújított épület falán emléktáblát helyeztek el, amelyen Bella István Sárkeresztúri litánia című versének a falu nevét említő sorait örökítették meg: „Szép és igaz a falum neve/ sár is, kereszt is, úr is /Mint minden ember élete, sár is, kereszt is, úr is”. A névadó ünnepséget és az emléktábla leleplezését követően a művelődési ház színháztermében irodalmi összeállítással emlékeztek a helybeliek a névadó költőre. A névadó ünnepség résztvevőit köszöntötte Brájer Éva (Fidesz) országgyűlési képviselő, akit családi szálak fűznek a faluhoz: onnan származik az édesapja, s ő maga több vakációt töltött itt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.