Bérgyilkosság áldozata lett a polgármester?

Lelőtték Jevgenyij Duskót, a Moszkva melletti Szergijev Poszad polgármesterét hétfőn. A nyomozó hatóságok szerint Dusko minden jel szerint bérgyilkosság áldozata lett: legalább hét találat érte.

MNO
2011. 08. 22. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városka képviselői az önkormányzat hétfői ülésén hozott határozattal Dmitrij Medvegyev elnökhöz fordultak, azt kérve, hogy vonja személyes ellenőrzése alá a várost, valamint a polgármester meggyilkolása ügyében folyó nyomozást, és bejelentették, hogy a lakosság körében aláírások gyűjtésébe kezdenek e kérés alátámasztására. A polgármester a kórházban belehalt sérüléseibe.

A hatóságok több különböző feltételezésből kiindulva nyomoznak, de a városka önkormányzatánál Dusko hivatali munkájával hozták összefüggésbe a gyilkosságot. Az Interfaxnak egy forrás kifejtette: a merénylet számos vonása profi gyilkosra enged következtetni.

Julija Nyesztyerova, az önkormányzat sajtótitkára elmondta: Duskót áprilisban választották meg, és azonnal hozzálátott, hogy rendet tegyen a házkezelés és a közszolgáltatások területén, ahol a szóvivő szerint „valóságos bacchanália dúlt”.

A két terület az egész országban a vesztegetések melegágya, és hatalmas mennyiségű állami és önkormányzati pénzt „nyelnek el” az itt dolgozó hivatalnokok.

Dusko édesapja az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva fia korábbi vállalkozói tevékenységével hozta összefüggésbe a történteket. Úgy vélte, a gyilkossághoz köze lehet a helyi hivatalnokoknak, üzletembereknek, vagy a titkosszolgálatoknak és fegyveres testületeknek. „Nem egyszer mondta, hogy fenyegeti az ügyész, annak helyettese és a nyomozati bizottság vezetője, mert megzavarta az üzletüket” – mondta az apa.

A nyomozati hatóság szerint köztudott, hogy Duskónak konfliktusai voltak a járási vezetéssel, és hogy nem egyszer elmondta: a helyi nagy üzletembereket képviselő személyek is megfenyegették. A Moszkvától alig 50 kilométerre lévő városkát korábban Zagorszknak nevezték, és fő nevezetessége az ország legnagyobb ortodox monostora, amelynek építése a 14. században kezdődött, s amely ma szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.