Börtönbüntetést kapott egy ismert ellenzéki

A vietnami legfelsőbb bíróság kedden egy korábbi ítéletet helybenhagyva hét év börtönbüntetésre ítélte Cu Huy Ha Vu jogászt, az ország legismertebb ellenzéki személyiségét, aki a vietnami egypártrendszer megváltoztatását tekinti fő céljának, s pert indított az ország miniszterelnöke ellen az állampolgári jogok korlátozása miatt.

MNO
2011. 08. 02. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most jóváhagyott ítéletet áprilisban mondta ki egy alsóbb szintű bíróság, miután államellenes propaganda terjesztésében bűnösnek találta Vut. A hét év börtön után az elítéltnek még három évet házi őrizetben kell töltenie.

Vu, aki a párizsi Sorbonne Egyetemen szerzett PhD tudományos fokozatot, s korábban a vietnami külügyminisztérium munkatársa is volt, elsősorban a vietnami alkotmány 4. cikkének megváltoztatásáért küzd, amely egyeduralmat biztosít a Vietnami Kommunista Pártnak. Tavaly novemberben pert kezdeményezett Nguyen Tan Dung miniszterelnök ellen, őt tartva felelősnek azért, hogy a kormány alkotmányellenesen korlátozza az állampolgárok hivatalos kérelmek, keresetek benyújtására vonatkozó jogát.

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet korábban úgy nyilatkozott, hogy a Vu ügyében megszülető ítéletnek komoly hatása lesz a vietnami jogrendre és a véleménynyilvánítás szabadságára.

A szervezet szerint Vietnamban legalább 486 ember van börtönben politikai és vallási nézetei miatt. Vu egyike annak a mintegy 40, a rendszer ellen békésen tiltakozó személynek, akit 2009 januárja óta elítéltek. További 38, tavaly és idén letartóztatott személy várja, hogy az ügye bíróság elé kerüljön.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.