Bringával a vizek és borok útján

Közel négyszáz kilométer, több mit hétezer méteres szintkülönbség, ötven település, harmincnál is több élővíz, tíz termálforrás, kilenc vár, három nemzeti park – íme számokban az I. Trans Hungária maraton. Magyarország legnagyobb hegyi kerékpáros versenye a mai napon startol, és vasárnapig végigvezet északi hegyeink legszebb tájain, a Dunától egészen a Tiszáig.

MN
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagymarost, Hollókőt, Bükkszéket, Diósgyőrt, Szerencset és Tokajt is érinti az az útvonal, amely pártatlan látnivalókat tartogat mind a résztvevők, mind pedig a szurkolók számára. A kerékpáros maraton mintegy félszáz települést érint, köztük számos olyan gyöngyszemet, ahová autóval vagy tömegközlekedési eszközökkel csak keveseknek jutna eszébe bekanyarodni.
A versenyzők az első napon a Börzsöny déli lábától érik el a Cserhát lankás-erdős vidékét, amely még a rendszeresen kerékpározók számára is ismeretlen terület. Kivéve a célállomást, amely nem más, mint a kicsiny világörökségi ékszerdoboz, Hollókő. A legnehezebb szakasz talán a második, hiszen csütörtökön az ország tetejét, a Mátrát kell meghódítani a drótszamarak nyergében, majd eljutni Bükkszékig. A harmadik etap Eger borvidékein és a Bükkön keresztül vezet Diósgyőrbe, egyebek között Szarvaskő, Noszvaj, Cserépfalu, Répáshuta és Lillafüred érintésével. A negyedik és egyben záró szakasz – a buszos transzfert követően – a szerencsi vár kertjéből indul és a Zempléni-hegység emelkedőinek leküzdése után Tokaj főterén, a célszalag átszakításával ér véget.
A napi távok hossza 80–100 kilométer, a mezőny főként jelzett turistautakon, kisebb részben pedig erdészeti vagy kis forgalmú aszfaltutakon halad. A maraton teljes ideje alatt az indulóknak és a kísérőiknek is professzionális kiszolgálásban lesz részük: csomagjaikat teherautóval szállítják, esténként sátortábor várja őket szervizszolgáltatással és orvosi háttérrel. A versenyre egyéni, páros és csapat kategóriákban lehetett nevezni. Akik a teljes útvonalat teljesítik, egyedi tervezésű kerékpáros mezt kapnak ajándékba.
Infó: www.transhungaria.com

Boros-táncos mulatság Egerben. Az ünnepi hétvége a IX. Egri bormustra és XXIII. Agria nemzetközi néptánctalálkozó jegyében telik a Dobó téren. Csütörtöktől vasárnapig 22 egri borászat nemzetközi díjas borait kóstolhatják meg az érdeklődők – összesen mintegy 160-féle nedűt. A megnyitón – csütörtökön, délután hat órakor – hirdetik ki az egri csillag legendapályázat eredményét. Az egri csillag nevet a borvidék fehér zászlósbora viselheti majd, amely a bikavér méltó párja.
A színpompás kavalkádról török, görög, lengyel és magyar együttesek tértáncai és táncházai gondoskodnak, a színpadi programból pedig kiemelkedik a krakkói kórus hangversenye. A négy nap során koncertet ad a Buszkasi zenekar, Maszkura és a Tücsökraj, az Állami Népi Együttes zenekara, az Old Boys és a Kerekes Band is.
Infó: www.ekmk.eu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.