Csökkenhet a nukleáris biztonsági övezet

Csökkentheti a nukleáris biztonsági övezetet a nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tároló biztonsági övezetéről szóló kormányrendelet, ha az erről szóló előterjesztést elfogadja a kormány.

MNO
2011. 08. 07. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormany.hu internetes portálon olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által készített előterjesztés, amely szerint a meglévő atomerőművi blokkok üzemeltetési tapasztalatai azt mutatják, hogy a biztonsági övezet határánál folyamatosan tartózkodó személy számára előírt sugárterhelési korlátot már az üzemi területen, az ellenőrzött terület határán belül sem lépik túl.

A Paksi Atomerőmű Zrt. által végrehajtott fejlesztések, a szigorú sugár-egészségügyi szabályoknak való megfelelés, az elkészített végleges biztonsági jelentések is alátámasztják, hogy a lakosságnak a nukleáris létesítményekből származó radioaktív sugárzástól való védelme nem indokolja a háromezer méteres biztonsági övezet fenntartását. Ezt támasztják alá a nemzetközi tapasztalatok is – olvasható az előterjesztésben.

Változás a jelenlegi szabályozáshoz képest, hogy nem maximális határértéket ad meg a tervezet – amely maximális értéken belül a hatóság kijelölhette idáig a biztonsági övezet határát –, hanem kötelező minimális távolságot ír elő.

Atomerőmű esetén a biztonsági övezet földfelszíni határára a rendelettervezet az eddigi maximális háromezer méter távolság helyett a minimális ötszáz métert vezeti be, míg kutatóreaktor esetén megmarad a 100 méteres biztonsági övezet. A tervezet nem tesz különbséget a felszíni és felszín alatti radioaktívhulladék-tárolók között: egységesen az eddigi maximális 500 méteres földfelszíni távolságot a minimális 100 méterre módosítja.

A kormányrendelet-tervezetének indoklása kiterjed arra, hogy a Paksi Atomerőmű és a kutatóreaktor felett tiltott a légtér. Az atomerőmű körül három kilométer sugarú körben 5950 méter magasságig, a csillebérci kutatóreaktor körül pedig 0,5 kilométer sugarú körben 1050 méter magasságig berepülési tilalom van. Ezt korábban úgy jelölték ki, hogy teljes mértékben védi a nukleáris létesítményt egy repülőgép esetleges „rázuhanása” ellen.

A rendelettervezet kimondja, hogy a nukleáris létesítményeken kívüli veszélyes létesítmények és tevékenységek engedélyezésénél alkalmazni kell a biztonsági övezetről a rendeletben megfogalmazott tilalmakat.

A kormányrendelet tervezete megemlíti, hogy folyik a nukleáris létesítmények, a nukleáris anyagok, a radioaktív sugárforrások és a radioaktív hulladékok fizikai védelméről és ellenőrzéséről szóló kormányrendelet előkészítése. Ez részletesen meghatározza majd többek között a nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszerére vonatkozó követelményeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.