Csökkent az euróövezeti beszerzési menedzser index

Árnyalatnyit tovább csökkent, de a vártnál jobb lett az euróövezeti beszerzési menedzser index augusztusban – derül ki a Markit piackutató intézet kedden közzétett első becsléséből.

MNO
2011. 08. 23. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összetett mutató 51,1 pont lett augusztusban a júliusi 51,6 pont után, miközben elemzők 50,3 pontot vártak. A feldolgozóipari mutató már zsugorodást jelez – 2009 szeptembere óta először –, miközben a szolgáltatások teljesítménye gyakorlatilag nem változott júliushoz képest, de mindkét mutató jobb lett a vártnál. A feldolgozóiparban 49,7 pont volt a mutató, miközben elemzők 49,5 pontot vártak. A szolgáltatási szektorban 51,5 pontra esett a beszerzési menedzser index a júliusi 51,6 pontról, a várakozások 50,9 pontról szóltak. Ez utóbbi mutató is a legalacsonyabb 2009 szeptembere óta, de még a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pont fölött van.

Elemzők megjegyezték: a beszerzési mutató alakulása azt jelzi, hogy az euróövezet gazdasága igen mérsékelt ütemben növekedett. Ebben a külső kereslet, és ebből fakadóan az export csökkenése éppúgy szerepet játszott, mint a gazdasági kilátásokat övező aggodalom és az övezet adósságválsága.

Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban tovább nőtt a feldolgozóipar tevékenysége: a mutató 52,0 pontot jelzett az alig valamivel több mint 50 pontos elemzői várakozásokkal szemben. A szolgáltatásban viszont majdnem megállt az élet, a mutató mindössze 50,4 pont volt a júliusi 52,9 pont után. Franciaországban viszont éppen a szolgáltatási szektor szerepelt jobban: a beszerzési menedzser index kéthavi csúcsra, 56,1 pontra nőtt augusztusban a júliusi 54,2 pontról. A feldolgozóipari mutató először esett 50 pont alá 2009 szeptembere óta, 49,3 pont a júliusi 50,5 pont után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.