Denevér nagyságú lepke telepedett le hazánkban

Denevér nagyságú lepke honosodott meg a Mecsekben; az egzotikus állat Délkelet-Ázsiából származik.

MNO
2011. 08. 22. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A komlói Regiográf Intézet közleményében arról értesítette az MTI-t, hogy a baranyai kisváros térségéből az elmúlt időben többen hoztak be hozzájuk óriási, vörösessárga lepkéket. Amint arról a Bama.hu és a Pécsiújság.hu internetes hírportálok is beszámoltak, a hatalmas lepkék denevér nagyságúak, és nem egyszer okoztak már riadalmat lakásba repülve vagy autónak csapódva. A komlói intézet biológusa, Fazekas Imre szerint előfordult, hogy egyszerre több száz példány is megjelent egy közeli szennyvíztelepen.

Az intézet közleményében az áll, hogy az állat tölgyselyemlepke, amelyet Délkelet-Ázsiában a gubójáért szaporítottak. Halálbüntetéssel sújtották azt, aki megpróbálta kicsempészni Kínából, ez az 1800-as évek második felében sikerült először.

A Mecsek nyugati részén először 1975-ben tűnt fel; a lepkefaj a Regiográf Intézet szerint a somogyi tölgyesek irányából teljesen elárasztották a Mecseket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.